Το Υπουργείο Δικαιοσύνης βάζει «φρένο» στις προσπάθειες ομόφυλων ανδρών να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητρότητας, διευκρινίζοντας με ερμηνευτική διάταξη ότι το φύλο δεν αποτελεί ιατρικό λόγο που να δικαιολογεί την προσφυγή σε αυτή τη διαδικασία.
Αυτή η εξέλιξη έρχεται να αντιμετωπίσει την πρακτική κατά την οποία ομόφυλα ανδρικά ζευγάρια προσέφευγαν στα δικαστήρια, λάμβαναν άδεια για παρένθετη μητρότητα, αλλά η εισαγγελία ασκούσε έφεση, οδηγώντας τελικά στην ανατροπή της απόφασης.
Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τη Δικαστική Μέριμνα, που παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, και τον Υφυπουργό, Ιωάννη Μπούγα, περιλαμβάνονται δεκατέσσερις νέες διατάξεις. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει η αποσαφήνιση σχετικά με την παρένθετη μητρότητα, σύμφωνα με την οποία «δεν συνιστά ιατρική αδυναμία κυοφορίας η αδυναμία κυοφορίας λόγω φύλου».
Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει αλλαγές στην ποινική παραγραφή των αδικημάτων των υπουργών, αντικαθιστώντας την προηγούμενη ρύθμιση που προέβλεπε παραγραφή αν δεν είχε κινηθεί ποινική δίωξη εντός δύο βουλευτικών συνόδων. Πλέον, η παραγραφή θα είναι 5 με 8 χρόνια για πλημμελήματα και 15 έως 20 χρόνια για κακουργήματα. Όπως ανέφερε ο κ. Φλωρίδης, «υπάρχει το ζήτημα της ποινικής παραγραφής που λύθηκε το 2019 και υπάρχει και η αποσβεστική προθεσμία για την εξέταση του αξιόποινου. Αφού στην αναθεώρηση έχει αφαιρεθεί η αποσβεστική προθεσμία, το Σύνταγμα ισχύει υπεράνω όλων. Παρόλα αυτά, επειδή στη δημόσια συζήτηση απασχόλησε κάποιους, αφαιρούμε την αναφορά περί αποσβεστικής προθεσμίας».
Σχετικά με τα ομόφυλα ζευγάρια και την παρένθετη μητρότητα, ο υπουργός διευκρίνισε: «Όσον αφορά την ιατρική υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με μεταφορά ωαρίων στο σώμα άλλης γυναίκας, επέρχονται σημαντικές επεμβάσεις: Δεν συνιστά ιατρική αδυναμία κυοφορίας η αδυναμία κυοφορίας λόγω φύλου και η δικαστική άδεια ισχύει μόλις η δικαστική απόφαση που πρέπει να καταστεί αμετάκλητη».
Όπως σημείωσε ο κ. Φλωρίδης, η νέα ερμηνευτική διάταξη προέκυψε ύστερα από πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις, επισημαίνοντας ότι «δυνατότητα κυοφορίας δεν έχουν οι άνδρες, είχαμε προσφυγές στα δικαστήρια ανδρών και σε κατάσταση ζευγαριού, και ζήτησαν να δοθεί άδεια τεκμηρίωσης μέσω παρένθετης μητέρας. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο που έκανε δεκτές, ο εισαγγελέας άσκησε έφεση και το εφετείο είπε όχι. Η έννοια της αδυναμίας κυοφορίας δεν είναι ζήτημα φύλου. Η αδυναμία έχει μια γυναίκα που μπορεί να κυοφορήσει αλλά για κάποιους λόγους ιατρικούς δεν μπορεί».