Ο Τάσος Δέδες αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά για πρώτη φορά σχετικά με το πόρισμα που συνέταξε όσον αφορά την τραγωδία στα Τέμπη το 2024.
Ο κ. Δέδες, ο οποίος είναι δικαστικός πραγματογνώμονας, μηχανολόγος και μηχανικός, εξηγεί τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάστηκε για το συγκεκριμένο έγγραφο, το οποίο φέρεται ότι «έθαψε» ο Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
«Την πραγματογνωμοσύνη ξεκίνησα να την κάνω δωρεάν για έναν μηχανοδηγό που πέθανε και το έκανα στην μνήμη της μητέρας μου», ανέφερε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως στην πορεία τον προσέγγισε ο κ. Βερβεσός και του πρότεινε να εκπονήσει μια έκθεση η οποία θα ενταχθεί επίσημα στη δικογραφία μέσω της Ολομέλειας. Όπως σημείωσε, «στη συνέχεια επικοινώνησε μαζί μου ο κ. Βερβεσός και με ρώτησε αν μπορώ να κάνω την έκθεση την οποία θα λάβει ο ίδιος και θα καταθέσει στη δικογραφία για λογαριασμό της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος».
«Συνέταξα την έκθεση αυτή εντελώς δωρεάν και την κατέθεσα στον κ. Βερβεσό τις αρχές του Ιανουαρίου 2024, την οποία απέστειλε στον κ. Μπακαίμη στην πρώτη επέτειο του δυστυχήματος των Τεμπών», πρόσθεσε.
Τι αναφέρει για την πυρόσφαιρα
Ο κ. Δέδες διευκρίνισε ότι η έκθεσή του αφορά την τεχνική ανάλυση του δυστυχήματος και όχι ζητήματα που σχετίζονται με τη φωτιά. «Η έκθεση που έκανα είναι η ανάλυση του σιδηροδρομικού δυχτυσήματος, και όχι η έκθεση για την πυρόσφαιρα», εξηγεί, τονίζοντας ότι παρουσίασε τη χρονική και τεχνική εξέλιξη του συμβάντος.
Αναφορικά με την ανάφλεξη, σημείωσε ότι βασίστηκε σε επίσημα δεδομένα από κρατικούς και διαπιστευμένους φορείς: «Όσον αφορά την ανάφλεξη ήμουν υποχρεωμένος να αναλάβω τα στοιχεία της δικογραφίας και ιδίως από διαπιστευμένους φορείς, το Γενικό Χημείο του Κράτους σε αυτή την περίπτωση». Σύμφωνα με τα ευρήματα του Χημείου, «τα έλαια σιλικόνης που εντοπίστηκαν, όταν βρεθούν σε υψηλή θερμοκρασία, πάνω από 300 βαθμούς Κελσίου, διασπώνται και παράγουν έφλεκτα υλικά».
Ο ίδιος δηλώνει κατηγορηματικά: «Δεν έκανα δική μου έκθεση, αλλά δέχθηκα τα στοιχεία που υπάρχουν από το Γενικό Χημείο του Κράτους, ως διαπιστευμένος φορέας». Όσον αφορά το φορτίο του τρένου, ξεκαθαρίζει ότι «δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει παράνομο φορτίο, καθώς δεν προκύπτει από τις αυτοψίες που έκανα».
Σε άλλο σημείο, επισημαίνει: «Δεν προκύπτει ο αιτιασμός που επικαλείται ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Όταν συνθέτεις έκθεση χωρίς στοιχεία, αερολογείς». Τονίζει επίσης ότι υπάρχουν άλλες επτά ανεξάρτητες αναλύσεις που «καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα με το δικό μου».