Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η αποστολή της δικογραφίας από τον Άρειο Πάγο, που αφορά τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Αχ. Καραμανλή, για την υπόθεση των Τεμπών. Όπως σημειώνεται, «φωτογραφίζεται» τουλάχιστον ένα αδίκημα, αυτό της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών σε βαθμό κακουργήματος.
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, η εκτενής δικογραφία, η οποία καταρτίστηκε από τον εφέτη ανακριτή Λάρισας, Σωτήριο Μπακαΐμη, διαβιβάστηκε στη Βουλή βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Οι βουλευτές θα μπορούν να μελετήσουν το υλικό σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ισόγειο του Μεγάρου της Βουλής, στη γραμματεία του προέδρου.
Η δικογραφία, όπως υπενθυμίζεται, έφτασε στη Βουλή μέσω της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη και του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 86 παρ.1,2 του Συντάγματος και του Ν. 3126/2003 «περί ποινικής ευθύνης Υπουργών».
Σημειώνεται ότι, βάσει της διαδικασίας, ο ανακριτής δεν αξιολογεί το αποδεικτικό υλικό ούτε αποδίδει χαρακτηρισμούς στις πράξεις. Ωστόσο, ανώτατες δικαστικές πηγές τονίζουν ότι «φωτογραφίζεται» ένα τουλάχιστον αδίκημα, αυτό της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών σε βαθμό κακουργήματος.
Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει τόσο από τις απολογίες δύο προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων του Υπουργείου Μεταφορών όσο και από έγγραφα που κατατέθηκαν και τα οποία αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία ήταν ενήμερη για τα προβλήματα και τους κινδύνους στον σιδηρόδρομο.
Στο έγγραφο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου επισημαίνεται:
«Σας υποβάλλουμε, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 86 παρ.1,2 του Συντάγματος και του Ν. 3126/2003 “περί ποινικής ευθύνης Υπουργών”, έγγραφο που μας διαβιβάστηκε από τον Εφέτη Ανακριτή (Λάρισας) της υπόθεσης των Τεμπών Σωτήριο Μπακαΐμη, με συνημμένο σε ηλεκτρονική μορφή, το σύνολο της σχηματισθείσας μέχρι σήμερα ανακριτικής δικογραφίας.
Στο ως άνω έγγραφό του ο Εφέτης Ανακριτής αναφέρει ότι κατά τη διενεργούμενη από αυτόν κυρία ανάκριση προέκυψαν στοιχεία, τα οποία έχουν σχέση με τις αξιόποινες πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο 1 παρ.1 του Ν. 3126/2003, τα οποία και διαβιβάζονται, χωρίς αξιολόγηση, για τη διερεύνηση ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης των διατελεσάντων Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, το χρονικό διάστημα 1-1-2016 έως και την 28-2-2023».
Η αποστολή αφορά ολόκληρη τη δικογραφία, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ιδιαίτερα εκτενής.
Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος:
«1. Μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως νόμος ορίζει. Απαγορεύεται η θέσπιση ιδιώνυμων υπουργικών αδικημάτων.
2. Δίωξη, ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση κατά των προσώπων και για τα αδικήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δεν επιτρέπεται χωρίς προηγούμενη απόφαση της Βουλής κατά την παράγραφο 3. Αν στο πλαίσιο άλλης ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με τα πρόσωπα και τα αδικήματα της προηγούμενης παραγράφου, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση».
Όπως είχε αποκαλύψει το dikastiko.gr, για να προκύψει αυτή η εξέλιξη χρειάστηκε να απολογηθούν δύο γενικοί διευθυντές του Υπουργείου Μεταφορών, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν για το αδίκημα της «διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών με θανατηφόρο αποτέλεσμα, λόγω της μη τήρησης της υποχρέωσης εποπτείας».
Τα δύο αυτά στελέχη κατέθεσαν ΦΕΚ και υπουργικές αποφάσεις, από τις οποίες αποδεικνύεται «τεκμηριωμένα» ότι η τελική ευθύνη εποπτείας για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων ανήκει στους εκάστοτε υπουργούς και όχι στους γενικούς διευθυντές. Τα κρίσιμα ερωτήματα επικεντρώνονται κυρίως στις ελλείψεις σε θέματα ασφάλειας, όπως το όριο ταχύτητας ή ο αριθμός των σταθμαρχών, δεδομένης της απουσίας τηλεδιοίκησης.
Νέα διεύρυνση των ερευνών
Παράλληλα, ο ανακριτής εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκταθεί η έρευνα σε επτά πρώην γενικούς γραμματείς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που υπηρέτησαν από το 2016 έως το 2023. Με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, αναμένεται να αποφασίσει σύντομα αν θα κληθούν σε απολογία και νέα μη πολιτικά πρόσωπα.