Σοβαρές αντιδράσεις και μαζικές εκκλήσεις για «πολιτιστική εξέγερση» προκάλεσαν στην Ιταλία οι φρικιαστικές δολοφονίες δύο φοιτητριών, που σημειώθηκαν με διαφορά 48 ωρών. Οι τραγικές αυτές υποθέσεις αναζωπύρωσαν τη συζήτηση για τη βία κατά των γυναικών, ανεβάζοντας τον αριθμό των γυναικοκτονιών από την αρχή του έτους στις 11.
Η πρώτη υπόθεση αφορά την 22χρονη φοιτήτρια βιοϊατρικής, Σάρα Καμπανέλα, η οποία δέχθηκε πολλαπλές μαχαιριές ενώ βρισκόταν σε στάση λεωφορείου στη Μεσσήνη της Σικελίας. Παρά την προσπάθεια μεταφοράς της στο νοσοκομείο, υπέκυψε στα τραύματά της. Ο 27χρονος συμφοιτητής της, Στέφανο Αρτζεντίνο, συνελήφθη στη Νότο. Ο συνήγορός του, Ραφαέλε Λεόνε, ανέφερε ότι ο πελάτης του έχει ομολογήσει τη δολοφονία.
Ο εισαγγελέας Αντόνιο ντ’ Αμάτο δήλωσε πως ο δράστης είχε «επίμονα και επανειλημμένα» παρενοχλήσει το θύμα από την αρχή των σπουδών τους, πριν από δύο χρόνια.
Η δεύτερη δολοφονία αποκαλύφθηκε όταν βρέθηκε το πτώμα της Ιλάρια Σούλα, επίσης 22 ετών και φοιτήτρια στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης, μέσα σε μια βαλίτσα σε δασική περιοχή έξω από την πόλη. Η Σούλα αγνοούνταν από τις 23 Μαρτίου και εκτιμάται ότι μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου. Ο πρώην σύντροφός της, Μαρκ Σάμσον, 23 ετών, ανακρίνεται από τις αρχές ως βασικός ύποπτος για τη δολοφονία και την απόκρυψη του σώματός της.
Τα εγκλήματα αυτά πυροδότησαν κύμα κινητοποιήσεων, με διαδηλώσεις να πραγματοποιούνται το βράδυ της Τετάρτης στη Μεσσήνη, τη Ρώμη, τη Μπολόνια και άλλες πόλεις. Επιπλέον συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί και για την Πέμπτη.
Η πρύτανης του Πανεπιστημίου Σαπιέντσα, Αντονέλα Πολιμένι, καταδίκασε την πράξη λέγοντας πως πρόκειται για μια «αποτρόπαια και βάναυση γυναικοκτονία που μας αφήνει άφωνους και συντετριμμένους», προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει πλέον να παραμένουμε και να παρακολουθούμε περιστατικά γυναικοκτονίας».
Στη μνήμη της Καμπανέλα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στο Πανεπιστήμιο της Μεσσήνης. Η πρύτανης του ιδρύματος, Τζιοβάννα Σπατάρι, σημείωσε ότι οι φοιτητές είναι «εξοργισμένοι από αυτή την πολλοστή γυναικοκτονία».
Παράλληλα, οι εξελίξεις έχουν αναζωπυρώσει τον πολιτικό διάλογο γύρω από τη βία κατά των γυναικών, καθώς μόνο το 2024 έχουν καταγραφεί 113 γυναικοκτονίες, με τις 99 να έχουν διαπραχθεί από άτομα του οικογενειακού ή συντροφικού περιβάλλοντος των θυμάτων.
Η Μάρα Καρφάνια, γραμματέας του κόμματος «Εμείς οι Μετριοπαθείς», υπογράμμισε την ανάγκη για μια «πολιτιστική εξέγερση», λέγοντας: «Από κανονιστική άποψη, η Ιταλία είναι πιο προηγμένη από άλλες χώρες, αλλά πολιτιστικά δεν έχουμε καταφέρει να εξελιχθούμε με την ίδια ταχύτητα» και πρόσθεσε: «Για αυτό χρειαζόμαστε μια εξέγερση κοινή σε όλους».
Τον περασμένο Μάρτιο, η κυβέρνηση Μελόνι πέρασε νέο νομοθετικό πλαίσιο που για πρώτη φορά ορίζει νομικά τη γυναικοκτονία και την τιμωρεί με ισόβια κάθειρξη, ενώ ενισχύει τις ποινές για εγκλήματα όπως η καταδίωξη, η σεξουαλική κακοποίηση και το λεγόμενο «revenge porn».
Η νομοθεσία αυτή θεσπίστηκε ως απάντηση στη μαζική οργή που προκάλεσε η δολοφονία της 22χρονης Τζούλια Κετσετίν από τον πρώην σύντροφό της, Φίλιπο Τουρέτα, το Νοέμβριο του 2023, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια τον Δεκέμβριο. Από την πλευρά τους, βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος ζητούν πλέον «αποφασιστική δράση πρόληψης» ώστε να σταματήσει αυτή η «συνεχής σφαγή γυναικών», αρχίζοντας από την εκπαιδευτική διαδικασία στα σχολεία.