Έντονη ανησυχία επικράτησε στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από διαδοχικούς σεισμούς που σημειώθηκαν σήμερα, με τον ισχυρότερο να φτάνει τα 6,2 Ρίχτερ. Οι σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές όχι μόνο στην τουρκική μεγαλούπολη αλλά και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Αλεξανδρούπολη.
Η πρώτη σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις 12:13 στη Σηλυβρία, στη θάλασσα του Μαρμαρά, με επίκεντρο περίπου 43 χλμ νοτιοδυτικά της Κωνσταντινούπολης και εστιακό βάθος 16 χλμ. Η τουρκική υπηρεσία AFAD κατέγραψε αρχικά το μέγεθός της στα 3,9 Ρίχτερ.
Ακολούθησε μια πολύ πιο ισχυρή δόνηση γύρω στη 13:00, που μέτρησε 6,2 Ρίχτερ, ενώ στη συνέχεια σημειώθηκαν κι άλλοι σεισμοί, μεγέθους 5, 4,5 και ξανά 5 Ρίχτερ. Πολλοί κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης ανάρτησαν εμπειρίες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταγράφοντας τη στιγμή της δόνησης.
Επιστημονική ανησυχία για την εξέλιξη του φαινομένου
Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε πως το φαινόμενο χρήζει παρακολούθησης, καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δονήσεις να αποτελούν προσεισμική δραστηριότητα. «Πρέπει να εξετάσουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή αν είναι προπομπός μεγαλύτερου γεγονότος», σχολίασε.
Προειδοποιήσεις είχαν προηγηθεί από Τούρκους σεισμολόγους
Ο Τούρκος γεωλόγος Dr. Naci Görür είχε εκφράσει εδώ και καιρό την ανησυχία του για ένα ενδεχόμενο ισχυρό σεισμό στην περιοχή της θάλασσας του Μαρμαρά. Τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε επισημάνει ότι ένας σεισμός 4,4 Ρίχτερ κοντά στο ρήγμα της περιοχής θα μπορούσε να είναι προειδοποιητικός για μια μεγαλύτερη δόνηση.
Σύμφωνα με τον Görür, υπάρχει πιθανότητα 47% να συμβεί μεγάλος σεισμός – της τάξης των 7,2 με μέγιστο τα 7,6 Ρίχτερ – στην Κωνσταντινούπολη μέσα στα επόμενα χρόνια, πιθανώς σε ένα από τα ρήγματα Adalar ή Kumburgaz. Ο ίδιος τόνισε ότι αυτά τα ρήγματα είναι «κλειδωμένα» και θα σπάσουν κάποια στιγμή, προκαλώντας μεγάλη σεισμική ενέργεια.
«Προειδοποιήσαμε και για τον σεισμό στο Καχραμανμαράς, αλλά δεν μας άκουσαν», σημείωσε ο Τούρκος επιστήμονας, προσθέτοντας ότι οι περιοχές κοντά στις ακτές του Μαρμαρά είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, με εκτιμώμενη σεισμική ένταση έως και 9 βαθμών.