Οι νέοι δασμοί που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ τίθενται από σήμερα σε εφαρμογή σε 60 χώρες, με την Κίνα να πλήττεται περισσότερο, καθώς για τα προϊόντα της επιβάλλεται επιβάρυνση ύψους 104%. Η εξέλιξη αυτή, που εντείνει τις εντάσεις στον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, έχει οδηγήσει τις αγορές σε σημαντική πτώση, ενώ την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να ψηφίσει μέτρα ανταπόδοσης κατά των ΗΠΑ.
Οι «ανταποδοτικοί» δασμοί που τέθηκαν σε ισχύ σηματοδοτούν ανατροπές στο διεθνές εμπορικό σύστημα όπως το γνωρίζαμε για δεκαετίες, εντείνοντας τους φόβους για παγκόσμια ύφεση. Οι δασμολογικοί συντελεστές που εφαρμόζουν τώρα οι ΗΠΑ διαφέρουν ανά χώρα: 104% για την Κίνα, 20% για την ΕΕ, 26% για την Ινδία και 49% για την Καμπότζη. Η μεθοδολογία υπολογισμού τους βασίζεται σε έναν τύπο που έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από οικονομολόγους.
«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει μια ράχη από ατσάλι και δεν θα σπάσει», υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ. «Και η Αμερική δεν θα σπάσει υπό την ηγεσία του».
Το κλίμα στις χρηματαγορές είναι έντονα αρνητικό. Ο δείκτης S&P υποχώρησε κάτω από τις 5.000 μονάδες για πρώτη φορά σε σχεδόν ένα χρόνο, πλησιάζοντας το όριο του Bear Market. Σύμφωνα με το Reuters, οι εταιρείες του S&P 500 έχουν απωλέσει 5,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία από την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι νέοι δασμοί.
Η πίεση συνεχίστηκε και στην Ασία, με τον δείκτη Nikkei στην Ιαπωνία να χάνει πάνω από 3% και το νόμισμα της Νότιας Κορέας να φτάνει σε χαμηλό 16 ετών. Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν επίσης πτώση για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.
Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου κατρακύλησαν: το Brent υποχώρησε στα 62,82 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) έπεσε στα 59,58 δολάρια, εν μέσω φόβων ότι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας θα φέρει ύφεση στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.
Ο Τραμπ σχεδόν διπλασίασε τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές μέσα σε μία εβδομάδα — από το 54% στο 104% — ως απάντηση στα αντίμετρα του Πεκίνου. Η Κίνα έχει δεσμευτεί να «παλέψει μέχρι τέλους» απέναντι σε αυτό που θεωρεί εκβιασμό. Από την άλλη, ο ίδιος ο Τραμπ έχει στείλει διφορούμενα μηνύματα: από τη μία χαρακτηρίζει τους δασμούς «μόνιμους» και από την άλλη δηλώνει ότι οι πιέσεις φέρνουν ηγέτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Έχουμε πολλές χώρες που θέλουν να κάνουν συμφωνίες», ανέφερε σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο την Τρίτη. Αργότερα, δήλωσε ότι περιμένει και από την Κίνα να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Ευρώπη, πάντως, δεν μένει αμέτοχη. Σήμερα, τα κράτη-μέλη της ΕΕ ψηφίζουν για το ποια αμερικανικά προϊόντα θα μπουν σε λίστα με δασμούς 25%, με επιλογές που κυμαίνονται από αμύγδαλα και γιοτ, έως διαμάντια, σόγια και χάλυβα. Μερικά προϊόντα, όπως το μπέρμπον και το κρασί, έχουν αφαιρεθεί από τη λίστα.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 17 Απριλίου για να ξεκινήσει διάλογο εκ μέρους της ΕΕ. Η Καρολάιν Λέβιτ επιβεβαίωσε ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες και πως ο Τραμπ θα την υποδεχθεί προσωπικά. Αν οι συνομιλίες δεν έχουν αποτέλεσμα, η ΕΕ θα ενεργοποιήσει τους δικούς της δασμούς από τις 16 Μαΐου ή την 1η Δεκεμβρίου, ανάλογα με τα προϊόντα, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters.