Οι παγκόσμιες αγορές βιώνουν ισχυρούς τριγμούς μετά τις νέες ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών. Ο FTSE 100 υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας χρονιάς, ενώ η Goldman Sachs αύξησε την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ στο 45%, προκαλώντας νέο κύμα ανησυχίας.
Η συνολική χρηματιστηριακή αξία παγκοσμίως μειώθηκε κατά 9,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, καθώς η ανησυχία των επενδυτών εντείνεται μπροστά στο ενδεχόμενο ο Τραμπ να παραμείνει αμετακίνητος στη γραμμή του. Οι αγορές κινήθηκαν έντονα πτωτικά: το S&P 500 κατέγραψε απώλειες 3%, ο δείκτης VIX ξεπέρασε το 50, ενώ ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 5%. Η Ασία είχε τη χειρότερη ημέρα από το 2008, με τον Hang Seng να βυθίζεται κατά 13%.
Σε αυτό το κλίμα, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του γεν, ενώ τα κρατικά ομόλογα κέρδισαν από τη μετατόπιση των επενδυτών σε πιο ασφαλείς επιλογές.
Παρά τις προειδοποιήσεις αναλυτών και hedge funds, όπως του Bill Ackman, ο Τραμπ παραμένει αμετακίνητος, επισημαίνοντας στους δημοσιογράφους ότι πρέπει να «ξεχάσουν τις αγορές για ένα δευτερόλεπτο».
«Αρχίζει να αισθάνεται ότι η αγορά μπαίνει σε ένα είδος διάθεσης ‘πουλάμε τώρα, ρωτάμε αργότερα’», όπως εξηγεί ο Stephan Kemper της BNP Paribas Wealth Management. Ο ίδιος ο Τραμπ δηλώνει ότι στόχος των δασμών είναι «η πλήρης εξάλειψη των διμερών ελλειμμάτων».
Οι μετοχές κορυφαίων εταιρειών όπως η Tesla, η Apple και η Amazon σημείωσαν σημαντικές απώλειες, ενώ ο γερμανικός δείκτης DAX παρουσίασε πτώση έως και 10%, πριν σημειώσει μερική ανάκαμψη.
Στην Ασία, εκτός από την πτώση του Hang Seng, η Νότια Κορέα διέκοψε προσωρινά τις συναλλαγές προγραμμάτων για να περιορίσει την πτώση. Στην Κίνα, οι αρμόδιοι συζητούν μέτρα για στήριξη της οικονομίας και της κατανάλωσης.
Η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2025 στο 0,5%, ενώ στο σημείωμα “US Daily: Countdown to Recession” εκτιμά ότι οι πιθανότητες ύφεσης εντός 12 μηνών αυξήθηκαν από 35% σε 45%.
Στο μεταξύ, αναλυτές στη Wall Street προσαρμόζουν τις προβλέψεις τους: ο John Stoltzfus της Oppenheimer & Co. μείωσε τον στόχο για τον S&P 500 από 7.100 σε 5.950 μονάδες, ενώ η Lori Calvasina της RBC Capital Markets ανέφερε ότι το ενδεχόμενο πλήρους ύφεσης θα μπορούσε να ρίξει τον δείκτη μέχρι και τις 4.200 μονάδες.
Ο Λευκός Οίκος, μέσω του Κέβιν Χάσετ, υποβάθμισε τις ανησυχίες, δηλώνοντας πως ο Τραμπ «διπλασιάζει κάτι που ξέρει ότι λειτουργεί», ενώ θα ακούσει προτάσεις για «πραγματικά σπουδαίες συμφωνίες».
Από την πλευρά του, ο Bill Ackman πρότεινε να υπάρξει «ένα διάλειμμα 90 ημερών», με τον Χάσετ να απαντά: «Θα ενθάρρυνα όλους, ειδικά τον Μπιλ, να χαλαρώσουν λίγο τη ρητορική».
Την ίδια στιγμή, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «οικονομικό εκφοβισμό».
Ο Jamie Dimon της JPMorgan προειδοποιεί ότι οι δασμοί του Τραμπ θα οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών και πιθανόν σε παγκόσμια ύφεση. «Οι τελωνειακοί δασμοί θα αυξήσουν πιθανότατα τον πληθωρισμό», ενώ, όπως τονίζει, «υπάρχει πολλή αβεβαιότητα σχετικά με τη νέα δασμολογική πολιτική».
Αντίστοιχα, ο οίκος Moody’s εντοπίζει έξι ευρωπαϊκές χώρες που θα πληγούν ιδιαίτερα από τους νέους δασμούς: Ιρλανδία, Σλοβακία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία και Αυστρία, με τις εξαγωγές προς ΗΠΑ να παίζουν κρίσιμο ρόλο στις οικονομίες τους.
«Οι επιπτώσεις των νέων δασμών» εξαρτώνται από τον κλάδο, με τα μηχανήματα και τα αλκοολούχα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Ο οίκος σημειώνει ότι η αντίδραση της ΕΕ θα κρίνει το τελικό αποτύπωμα στην ευρωπαϊκή οικονομία – είτε με διαπραγματεύσεις είτε με αντίμετρα.