Ένα εκτεταμένο καρτέλ που περιλάμβανε όλες τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης αποκαλύφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οδηγώντας στην επιβολή υψηλών προστίμων.
Η κρίση στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη επιδεινώνεται, καθώς ένα νέο σκάνδαλο έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ύψους 458 εκατ. ευρώ σε 15 αυτοκινητοβιομηχανίες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), έπειτα από καταγγελία της Mercedes.
Οι εταιρείες φέρεται να συνωμότησαν προκειμένου να αποφύγουν το κόστος διάλυσης και ανακύκλωσης των παλαιών οχημάτων, παραβιάζοντας την οδηγία 2000/53/ΕΚ της ΕΕ. Η συγκεκριμένη νομοθεσία ορίζει ότι οι καταναλωτές μπορούν να αποσύρουν τα αυτοκίνητά τους δωρεάν, με τους κατασκευαστές να επωμίζονται τα σχετικά έξοδα.
Το καρτέλ δρούσε για περισσότερα από 15 χρόνια, αποκρύπτοντας παράλληλα πληροφορίες από το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση, ώστε να μην επηρεαστούν οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων.
Η Mercedes-Benz, αν και συμμετείχε στο σύστημα, απέφυγε τις κυρώσεις, καθώς ήταν αυτή που κατήγγειλε την υπόθεση στις αρχές, γλιτώνοντας πρόστιμο 35 εκατ. ευρώ.
Οι μεγαλύτερες χρηματικές ποινές που επιβλήθηκαν είναι:
- Volkswagen: 127,7 εκατ. ευρώ
- Renault/Nissan: 81,5 εκατ. ευρώ
- Stellantis (μαζί με Opel): 74,9 εκατ. ευρώ
Επιπλέον, αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Ford, η BMW, η Toyota και η Hyundai δέχτηκαν πρόστιμα, ενώ εταιρείες όπως η Honda, η Mazda και η Mitsubishi τιμωρήθηκαν με μικρότερα ποσά λόγω της περιορισμένης συμμετοχής τους.
Η ACEA, που λειτουργούσε ως συντονιστικός φορέας, φέρεται να είχε κεντρικό ρόλο στη λειτουργία του καρτέλ, οργανώνοντας συναντήσεις μεταξύ των κατασκευαστών.
Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέκριναν τις εμπλεκόμενες εταιρείες, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες πρακτικές περιορίζουν τον ανταγωνισμό και παραπλανούν τους καταναλωτές ως προς τις περιβαλλοντικές πολιτικές των κατασκευαστών.
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος Teresa Ribera επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΕ για την καταπολέμηση πρακτικών που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και υπονομεύουν τη διαφάνεια, τονίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα γίνουν ανεκτές.
Η απόφαση της Mercedes να αποκαλύψει το σκάνδαλο και να εξασφαλίσει πλήρη ασυλία έφερε στο φως μια υπόθεση που αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς το επόμενο διάστημα.