Ένα νέο περιστατικό απάτης ήρθε στο φως πρόσφατα, το οποίο εμπλέκει την επωνυμία της γνωστής εταιρείας ταχυμεταφορών “ACS”, με τους δράστες να χρησιμοποιούν προσωπικά δεδομένα για να γίνουν πιο πειστικοί. Όπως φαίνεται, οι επιτήδειοι εξελίσσουν συνεχώς τις μεθόδους τους, εκμεταλλευόμενοι ακόμα και τις διαρροές πληροφοριών που έχουν σημειωθεί σε κοινωνικά δίκτυα όπως το X αλλά και σε κρατικούς φορείς που δέχτηκαν κυβερνοεπιθέσεις.
Τα δεδομένα που έχουν διαρρεύσει περιλαμβάνουν ονόματα, διευθύνσεις, τηλέφωνα, emails, ακόμα και ΑΦΜ και τραπεζικά στοιχεία, δίνοντας τη δυνατότητα για τη δημιουργία ιδιαίτερα ρεαλιστικών σεναρίων απάτης. Η νέα μέθοδος βασίζεται, σύμφωνα με μαρτυρίες, στη χρήση αυτών των πληροφοριών.
Τι συνέβη συγκεκριμένα;
Ένας απατεώνας τηλεφώνησε στο κινητό τηλέφωνο ανήλικου παιδιού, υποδυόμενος υπάλληλο της “ACS”, λέγοντας πως υπάρχει ένα δέμα προς παράδοση στο όνομά του, το οποίο όμως απαιτεί πληρωμή “95 ευρώ” για να παραδοθεί.
Το παιδί όμως δεν είχε παραγγείλει τίποτα, ενώ και οι γονείς του δεν ανέμεναν κάποιο δέμα, ούτε είχαν πραγματοποιήσει αγορές με αντικαταβολή. Ο δράστης επέμεινε πως η πληρωμή πρέπει να γίνει “με μετρητά”, ενισχύοντας τις υποψίες πως πρόκειται για καλοστημένη απάτη.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ο απατεώνας θα εμφανιζόταν ο ίδιος στο σπίτι, παραδίδοντας κάποιο άδειο ή βαρύ πακέτο για να μην κινήσει υποψίες, και θα έφευγε γρήγορα με τα χρήματα, πριν διαπιστωθεί η απάτη.
Η επιλογή να γίνει η κλήση στο τηλέφωνο ανηλίκου που δεν σχετίζεται με επαγγελματικές δραστηριότητες, επιβεβαιώνει πως πρόκειται για οργανωμένη προσπάθεια εξαπάτησης, με βάση διαρρεύσαντα προσωπικά στοιχεία.
Η υπόθεση αναδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερη προστασία των προσωπικών δεδομένων, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες επιθέσεις σε φορείς όπως το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και η ΕΕΤΑΑ, όπου οι χάκερς φέρονται να ζήτησαν λύτρα – χωρίς να τα λάβουν – και τελικά δημοσίευσαν τα δεδομένα στο Dark Web.
Καθώς τέτοιες λίστες με ευαίσθητες πληροφορίες φαίνεται πως έχουν φτάσει στα χέρια απατεώνων, χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση απέναντι σε ύποπτα τηλεφωνήματα ή μηνύματα, ακόμη κι αν φαίνονται αθώα ή “επίσημα”.