«Η αλήθεια είναι ότι κανένα στοιχείο δεν απέκρυψα και όλες οι ενέργειές μου έγιναν υπό το φως πλήρους δημοσιότητας», υποστηρίζει.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός, απαντά στις κατηγορίες που τον θέλουν να είχε γνώση και να απέκρυψε την έκθεση που αντικρούει θεωρίες συνωμοσίας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Όπως τονίζει στη δήλωσή του, το περιεχόμενο της έκθεσης «δεν μπορούσε να δοθεί στη δημοσιότητα, διότι ως μέρος της δικογραφίας της υπόθεσης, που βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης, καλύπτεται από απόλυτη μυστικότητα».
Στην τοποθέτησή του, ο Δημήτρης Βερβεσός εκφράζει την έκπληξή του για τα δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι «έθαψε» την έκθεση, χαρακτηρίζοντάς τα προσπάθεια «σύγχυσης και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης». Διευκρινίζει ότι η πραγματογνωμοσύνη κατατέθηκε στον αρμόδιο Εφέτη-Ανακριτή τον Φεβρουάριο του 2024 και την ίδια ημέρα παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, όπου γνωστοποιήθηκαν οι θέσεις τους και η κατάθεση υπομνήματος.
Για ποιο «θάψιμο» μιλούν;
«Η έκθεση πραγματογνωμοσύνης έχει κατατεθεί στον αρμόδιο Εφέτη-Ανακριτή και η εγχείρησή της έχει γνωστοποιηθεί δημοσίως», υπογραμμίζει, εξηγώντας ότι δεν θα μπορούσε να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενό της λόγω δικονομικών περιορισμών. Επιπλέον, επισημαίνει ότι η έκθεση αναφέρεται σε πληθώρα τεχνικών ζητημάτων για το δυστύχημα, βασισμένη στα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα τη στιγμή της σύνταξής της. Ωστόσο, μεταγενέστερες αποκαλύψεις οδήγησαν ακόμη και τον Πρωθυπουργό να επανατοποθετηθεί επί του ζητήματος.
Τέλος, ο Δημήτρης Βερβεσός κάνει λόγο για στοχοποίηση του ίδιου και όσων στηρίζουν τους συγγενείς των θυμάτων, τονίζοντας πως στόχος τους παραμένει η διαλεύκανση της αλήθειας και η απόδοση δικαιοσύνης.
Τι αναφέρει η έκθεση του Αναστάσιου Δέδε
Στο μεταξύ, η πραγματογνωμοσύνη του Αναστάσιου Δέδε, ο οποίος ορίστηκε από την οικογένεια της 19χρονης Αναστασίας Παπαγγελή, καταρρίπτει τις θεωρίες περί παράνομου εύφλεκτου υλικού. Σύμφωνα με αυτήν, η δημιουργία της πυρόσφαιρας οφείλεται στην ανάφλεξη των ελαίων των μετασχηματιστών του επιβατικού τρένου.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, λίγο πριν τη σύγκρουση παρατηρήθηκε έντονος φωτισμός, πιθανότατα από τροχοπέδηση της αμαξοστοιχίας. Με τη σύγκρουση, τα δοχεία με το έλαιο ψύξης των μετασχηματιστών διαρρήχθηκαν, προκαλώντας την εκτόξευση του υλικού και την ανάμειξή του με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας, δημιουργώντας συνθήκες ανάφλεξης.
Η διαδικασία αυτή σχετίζεται με το φαινόμενο Arc Flash, το οποίο οδηγεί σε εκρήξεις ηλεκτρικού τόξου και ανάπτυξη θερμοκρασιών έως 20.000°C, γεγονός που εξηγεί την ένταση της φωτιάς και τις καταστροφικές της συνέπειες.