Η ακροαματική διαδικασία για την πολύκροτη υπόθεση της Novartis άνοιξε τελικά την αυλαία της, ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές και διακοπές. Με την έναρξή της, τέθηκαν ζητήματα σχετικά με τη νομιμότητα της κατηγορίας καθώς και την παραγραφή των φερόμενων αδικημάτων.
Στο εδώλιο κάθονται πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες, στους οποίους έχει ασκηθεί δίωξη για ψευδείς καταθέσεις και ψευδείς καταμηνύσεις, ύστερα από αναφορές πολιτικών προσώπων που είχαν κατονομαστεί από τους ίδιους στις καταθέσεις τους.
Ο κατηγορούμενος Φιλιστωρας Δεσταμπασίδης, που είχε παρουσιαστεί με το ψευδώνυμο «Μάξιμος Σαράφης», κατέθεσε πρώτος στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, δηλώνοντας: «Αρνούμαι τις κατηγορίες και δηλώνω για μία ακόμη φορά ότι αυτές οι καταθέσεις μου είναι αληθείς».
Ο ίδιος τόνισε ότι, πέρα από την ουσία της υπόθεσης, θεωρεί πως τα όποια αδικήματα του αποδίδονται έχουν ήδη παραγραφεί, καθώς η κλήση του στο δικαστήριο έγινε πέραν της πενταετίας από τη φερόμενη διάπραξή τους. Παρέπεμψε δε στον συνήγορό του για την παρουσίαση των σχετικών νομικών επιχειρημάτων και ενστάσεων.
Αναφερόμενος στον ρόλο του στην υπόθεση, περιέγραψε τον εαυτό του ως «αξιόπιστο μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος» και υπενθύμισε ότι «τις εξεταζόμενες παρανομίες της Novartis τις κατήγγειλαν πρώτα προστατευόμενοι μάρτυρες στις ΗΠΑ και ότι σε εκείνες τις καταγγελίες βασίστηκε ο ποινικός συμβιβασμός της Novartis, η οποία επέλεξε να πληρώσει 311 εκατομμύρια δολάρια στην Αμερική, για να αποφύγει την ποινική δίωξη για τις παράνομες πράξεις της στην Ελλάδα».
Ο Δεσταμπασίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι, «σχεδόν εννέα χρόνια μετά από την πρώτη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis από τις αμερικανικές αρχές βάσει των καταθέσεων των εκεί προστατευόμενων μαρτύρων, ξεκινά σε ελληνικό Δικαστήριο η δίκη για αυτό το σκάνδαλο, το οποίο, όπως η ίδια η Novartis παραδέχθηκε στις ΗΠΑ, αφορά και τον χρηματισμό από αυτήν Ελλήνων πολιτικών και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων».
Συγκατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι επίσης η πρώην προστατευόμενη μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», καθώς και ο Νίκος Μανιαδάκης, ο οποίος έχει εμπλακεί σε δύο διαφορετικές δικογραφίες: σε μία ως κατηγορούμενος και σε άλλη ως μηνυτής.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης, τέθηκαν ενστάσεις σχετικά με τη νομιμότητα της υποστήριξης της κατηγορίας, οι οποίες απορρίφθηκαν από το δικαστήριο. Σε εκκρεμότητα παραμένει η απόφαση σχετικά με το αίτημα περί παραγραφής των αδικημάτων.