Σύμφωνα με την ανάλυση του BBC, η ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιδεινώθηκε μετά τον δημόσιο καβγά τους στο Οβάλ Γραφείο. Ο Τραμπ είχε ήδη χαρακτηρίσει τον Ζελένσκι δικτάτορα και είχε διαδώσει ψευδείς ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία ξεκίνησε τον πόλεμο. Τώρα, η συμμαχία ΗΠΑ-Ουκρανίας, που είχε οικοδομηθεί επί Τζο Μπάιντεν, βρίσκεται σε κρίση και κατακερματισμένη.
Αυτή η ρήξη αναμένεται να επηρεάσει και τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ. Αναδύονται ερωτήματα για το εάν ο Τραμπ θα σεβαστεί τη δέσμευση που είχε κάνει ο Χάρι Τρούμαν το 1949, ότι μια επίθεση εναντίον ενός μέλους του ΝΑΤΟ θα θεωρηθεί επίθεση κατά των ΗΠΑ.
Ο Τραμπ δείχνει αποφασισμένος να αποκαταστήσει στενές σχέσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων. Η Ουκρανία βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, καθώς φαίνεται να απαιτούνται από αυτήν σημαντικές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία. Ωστόσο, ο Ζελένσκι επιμένει ότι η χώρα του μάχεται για την εθνική της επιβίωση και αμφιβάλλει αν ο Πούτιν θα τηρήσει οποιαδήποτε συμφωνία ειρήνης αν δεν αντιμετωπιστεί αποφασιστικά.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η παρέμβαση του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς οδήγησε στην κλιμάκωση της έντασης.
Υπάρχουν πλέον υποψίες ότι αυτός ο δημόσιος καβγάς δεν ήταν τυχαίος, αλλά, σύμφωνα με έναν διπλωματικό παρατηρητή, ίσως αποτέλεσε μια προσχεδιασμένη πολιτική κίνηση: είτε για να πιεστεί ο Ζελένσκι να ακολουθήσει τις κατευθύνσεις της Ουάσινγκτον είτε για να δημιουργηθεί κρίση που θα τον καθιστούσε υπεύθυνο για ό,τι επακολουθήσει.
Αν ο Τραμπ αποφασίσει να παγώσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, η χώρα θα συνεχίσει να μάχεται, όμως το ερώτημα είναι για πόσο και με ποια αποτελεσματικότητα.
«Η πίεση θα διπλασιαστεί στους ευρωπαίους συμμάχους για να αναλάβουν την ευθύνη».