Έπειτα από τρία χρόνια αποκαλύψεων, συγκρούσεων στις δικαστικές αίθουσες, αμέτρητων καταθέσεων και ενοχοποιητικών αποφάσεων, η υπόθεση της Πάτρας κλείνει με την καταδίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου σε δις ισόβια.
Η 36χρονη κρίθηκε ομόφωνα ένοχη για τον θάνατο των δύο θυγατέρων της οικογένειας Δασκαλάκη, της Μαλένας και της Ίριδας, σε μια εξέλιξη που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν σύμφωνη με την εισαγγελική πρόταση, σηματοδοτώντας το τέλος μιας υπόθεσης που προκάλεσε σοκ στην ελληνική κοινωνία. Μέχρι την τελευταία στιγμή, η Πισπιρίγκου επέμενε στην αθωότητά της.
Από τη στιγμή που διατυπώθηκαν οι πρώτες υποψίες για την ευθύνη της στους θανάτους των παιδιών της, η ίδια απέρριπτε κάθε κατηγορία, παρά τα στοιχεία που γεννούσαν ερωτήματα για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους η Μαλένα, η Ίριδα και, αργότερα, η Τζωρτζίνα.
Τον Φεβρουάριο του 2022, στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», δημοσιογράφος τη ρώτησε: «Ρούλα εσύ έχεις σχέση με τον θάνατο των παιδιών σου;».
Η απάντησή της ήταν ξεκάθαρη: «Κανείς δεν με έχει ρωτήσει σε ένα σπίτι που υπήρχαν τα παιδιά και υπήρχε όλη αυτή η ευτυχία πώς ζω με τις φωτογραφίες των παιδιών μου και με αυτό που μου έμεινε από την Τζωρτζίνα. Πώς θα πείραζα εγώ τα παιδιά μου; Τα γέννησα, τα μεγάλωσα, ήμουν δίπλα τους. Με τι λογική; Δεν υπάρχει λογική σε αυτό».
Πώς ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις μετά τον θάνατο της Τζωρτζίνας
Ο θάνατος της 9χρονης Τζωρτζίνας, για τον οποίο η Ρούλα Πισπιρίγκου καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 2024, ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει η αποκάλυψη της αλήθειας γύρω από την υπόθεση.
Οι γιατροί στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας είχαν παρατηρήσει ανεξήγητα περιστατικά κατά τη νοσηλεία του παιδιού. «Πιστεύαμε πως είχαμε ασφαλίσει το παιδί. Την Τζωρτζίνα μας. Τα είχε καταφέρει», ανέφερε η ιατρική ομάδα της ΜΕΘ Παίδων με επικεφαλής τον Ανδρέα Ηλιάδη.
Η εισαγγελική έρευνα που ακολούθησε οδήγησε στη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου τον Μάρτιο του 2023, με τις αποκαλύψεις να πληθαίνουν.
Η ρήξη με τον Μάνο Δασκαλάκη
Ο Μάνος Δασκαλάκης αρχικά υπερασπιζόταν τη Ρούλα Πισπιρίγκου, όμως, όταν οι αποκαλύψεις πλήθαιναν, τάχθηκε υπέρ της καταδίκης της. Έτσι, η σχέση τους οδηγήθηκε σε ρήξη, με τους δυο τους να βρίσκονται αντιμέτωποι στο δικαστήριο. Ο ίδιος κατέθεσε ως πρώτος μάρτυρας στη δίκη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, περιγράφοντας τη συμπεριφορά της κατηγορουμένης, για την οποία υποστήριξε ότι «είχε εμμονή» μαζί του.
Η υπερασπιστική γραμμή του Αλέξη Κούγια
Ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, που ανέλαβε την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου, είχε αμφισβητήσει τα πορίσματα των ιατροδικαστών και τις καταθέσεις των μαρτύρων, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο».
«Κατηγορείται η κατηγορουμένη χωρίς να υπάρχει καμία επιστημονική εξήγηση ότι σκότωνε τα παιδιά της για να κρατήσει τον άνδρα της. Έχετε ακούσει ποτέ να σκοτώνει τα παιδιά της -το μόνο που τη συνδέει με τον άνδρα της- να σκοτώνει τα παιδιά της;», είχε δηλώσει.
Για την εισαγγελική πρόταση, είχε σχολιάσει: «Οι εισαγγελικές προτάσεις γίνονται σε πολύ μικρά ποσοστά αποδεκτές γιατί γίνονται με πολύ μεγάλη προχειρότητα. Η κυρία εισαγγελέας, αγόρευε 9 ώρες. Είμαι βέβαιος ότι στο δικαστήριο κανείς δεν θα θυμάται τίποτα ούτε οι ένορκοι. Την πρότασή της δεν την κατέθεσε εγγράφως. Ήταν για τα κανάλια».
Η αντίδραση της Ρούλας Πισπιρίγκου
Στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης, η Ρούλα Πισπιρίγκου αντέδρασε έντονα, δηλώνοντας:
«Από την αρχή πίστευα σε μια δίκαιη δίκη και όχι σε μια δίκη σαν της Τζωρτζίνας. Θα συνεχίσω να λέω για την αθωότητά μου. Θα συνεχίσω να λέω ότι όλοι αυτοί οι ιατροδικαστές, δεν γίνεται να έκαναν λάθη στα δικά μου τα παιδιά. Εσείς όλοι θα γυρίσετε στα παιδιά σας. Εγώ θα γυρίσω πάλι εδώ. Κοιτάξτε τες γιατί θα σας στοιχειώνουν για άλλη μια φορά».
Επικαλέστηκε, μάλιστα, την ελληνική μυθολογία: «Άμοιρες Ιφιγένειες, να λέτε άλλους. Γιατί η Ιφιγένεια δεν θυσιάστηκε. Την Ιφιγένεια την πήγε ο πατέρας της ο Αγαμέμνονας και όχι η μητέρα της η Κλυταιμνήστρα και θυσιάστηκε και έγινε ιέρεια. Διαβάζουμε τον Όμηρο και δεν λέμε τίτλους για τις τηλεοράσεις».
Ο Μάνος Δασκαλάκης, ο οποίος βρισκόταν στο δικαστήριο πριν την άφιξη της Πισπιρίγκου, δεν την κοίταξε καθόλου κατά την ανακοίνωση της απόφασης. Αμέσως μετά, βγήκε από την αίθουσα, περιμένοντας να επιστρέψει για την ανακοίνωση της ποινής.