Χάος επικρατεί στη Συρία, με περισσότερους από 1.000 νεκρούς, καθώς οι «γραβατωμένοι» τζιχαντιστές προχωρούν σε σφαγές Χριστιανών.
Ένοπλοι της νέας ισλαμικής κυβέρνησης των ανταρτών ζητούσαν από τους πολίτες να επιδείξουν τις ταυτότητές τους, ώστε να εξακριβώσουν τη θρησκεία τους πριν τους εκτελέσουν. Την ίδια στιγμή, η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας παραμένει «χλιαρή», ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε παρέμβαση για τις σφαγές.
Η βία στη χώρα έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις, με τις δυνάμεις που ανέτρεψαν τον Άσαντ να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον Αλαουιτών στις παράκτιες επαρχίες Λατάκεια και Ταρτούς, όπου διαμένουν και Χριστιανοί.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότερα από 1.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους μέσα σε δύο ημέρες συγκρούσεων, εκ των οποίων 745 ήταν άμαχοι, 125 μέλη των συριακών δυνάμεων ασφαλείας και 148 μαχητές πιστοί στον Άσαντ. Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντουλραχμάν, δήλωσε ότι μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά Αλαουιτών, με τον αριθμό των νεκρών να αποτελεί έναν από τους υψηλότερους από την επίθεση με χημικά όπλα που εξαπέλυσε το καθεστώς Άσαντ το 2013, σκοτώνοντας περίπου 1.400 ανθρώπους σε προάστιο της Δαμασκού.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε καθυστερημένα, καθώς διατηρεί επαφές με τον Σαράα, που έχει καταστεί ντε φάκτο ηγέτης της Συρίας. Σε ανακοίνωσή της, καταδίκασε «κάθε βία κατά των αμάχων» και «κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της σταθερότητας και των προοπτικών για μια διαρκή ειρηνική μετάβαση» στη χώρα.
Δολοφονίες εκδίκησης και φρικαλεότητες
Οι σφαγές ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν σουνίτες μουσουλμάνοι ένοπλοι πιστοί στη νέα κυβέρνηση επιτέθηκαν σε μέλη της αλαουιτικής μειονότητας, που στήριζε τον Άσαντ. Η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε πλήγμα για τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, την οργάνωση που ηγήθηκε της ανατροπής της προηγούμενης κυβέρνησης.
Μαρτυρίες κατοίκων που επικαλείται το Associated Press αναφέρουν πως οι ένοπλοι εκτελούσαν Αλαουίτες στους δρόμους ή έξω από τα σπίτια τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ζητούσαν τις ταυτότητές τους για να διαπιστώσουν τη θρησκευτική τους ταυτότητα πριν τους σκοτώσουν. Πολλά αλαουιτικά σπίτια λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν σε διάφορες περιοχές.
Στην πόλη Μπανίγιας, οι δρόμοι γέμισαν με πτώματα, ενώ οι κάτοικοι ήταν αδύνατο να τα περισυλλέξουν. Ένας κάτοικος ανέφερε ότι οι ένοπλοι βρίσκονταν σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από την πολυκατοικία του, πυροβολώντας αδιακρίτως σπίτια και ανθρώπους.
Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, με ενόπλους να στήνουν ενέδρες σε αυτοκίνητα και να επιτίθενται σε δυνάμεις ασφαλείας σε διάφορους αυτοκινητόδρομους. Σύμφωνα με πηγές, ομάδες ανταρτών πιστών στον Άσαντ εξαπέλυσαν καταδρομικές επιθέσεις σε δημόσιες υποδομές, προκαλώντας ζημιές σε κεντρικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που οδήγησε σε διακοπές ρεύματος στην περιοχή. Παράλληλα, διέκοψαν τη λειτουργία ενός σημαντικού αντλιοστασίου νερού και λεηλάτησαν αποθήκες καυσίμων.
Στη Λατάκια, οι αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας, δημιουργώντας νέα σημεία ελέγχου. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Δαμασκού έστειλαν επιπλέον ενισχύσεις στην ορεινή περιοχή, όπου οι αντάρτες εκμεταλλεύονται το δύσβατο έδαφος για να κρύβονται. Εκτιμάται ότι περίπου 5.000 αντάρτες υπέρ του Άσαντ εξακολουθούν να δρουν στην περιοχή.
Ο νέος ηγέτης της Συρίας, Αχμέντ Σαράα, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, έκανε έκκληση για ειρήνη, τονίζοντας την ανάγκη διατήρησης της εθνικής ενότητας και της εσωτερικής ειρήνης. «Μπορούμε να ζήσουμε μαζί», δήλωσε, προσθέτοντας πως «αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Συρία είναι μέσα στις αναμενόμενες προκλήσεις».
Η «χλιαρή» διεθνής αντίδραση και η παρέμβαση Σαμαρά
Η διεθνής κοινότητα περιορίστηκε σε ανακοινώσεις καταδίκης, χωρίς ουσιαστική παρέμβαση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της υπηρεσίας Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της, στην οποία αναφέρει:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει απερίφραστα τις πρόσφατες επιθέσεις που φέρεται να πραγματοποίησαν δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ εναντίον προσωρινών κυβερνητικών δυνάμεων στις παράκτιες περιοχές της Συρίας, καθώς και κάθε βία κατά αμάχων. Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις μέσω ανάρτησης στο Twitter, καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν υπευθυνότητα και να αναζητήσουν ειρηνικές λύσεις, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της βίας.
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σχολίασε ότι οι εξελίξεις ήταν αναμενόμενες και έκανε λόγο για ύποπτο ρόλο της Τουρκίας.
«Η ανατροπή του Άσαντ καλωσορίστηκε από την Ευρώπη και τη Δύση, επειδή επρόκειτο για ένα αυταρχικό καθεστώς. Όμως, όταν αντικαθιστάς το κακό με το χείρον, τον αυταρχικό ηγέτη με ένα στέλεχος της Αλ Κάιντα, ενεργούμενο της Τουρκίας του Ερντογάν και του Φιντάν, τότε οδηγούμαστε σε σφαγές χιλιάδων αμάχων και σε σκηνές βαρβαρότητας».
Τόνισε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναγνωρίσει τον ρόλο της Τουρκίας στο αιματοκύλισμα και να αναλάβει δράση, επαναφέροντας κυρώσεις κατά της νέας κυβέρνησης της Δαμασκού.
«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει ν’ αναλάβει σχετική πρωτοβουλία», υπογράμμισε.