«Καμπανάκι» από Συνολάκη: Στο μέλλον, το ελληνικό τόξο θα παράγει σεισμό 8 Ρίχτερ
Ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Κώστας Συνολάκης, προειδοποίησε ότι «ένας σεισμός πάνω από 8 Ρίχτερ αναμένεται να συμβεί στο ελληνικό τόξο κάθε 600 ή 800 χρόνια». Ο ακαδημαϊκός, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα, σχολίασε τον καταστροφικό σεισμό 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Μιανμάρ, προκαλώντας ζημιές ακόμα και στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης.
«Φοβάμαι ότι οι νεκροί θα είναι κοντά στις 50.000, ίσως και παραπάνω», δήλωσε αρχικά ο κ. Συνολάκης, χαρακτηρίζοντας το γεγονός «προδιαγεγραμμένη τραγωδία», καθώς «το ρήγμα αυτό έχει δώσει πολλούς σεισμούς, ακόμα και στον 20ο αιώνα». Επιπλέον, τόνισε ότι «μετά από έναν τέτοιο σεισμό, 7,7, ελλοχεύει ο κίνδυνος για έναν πολύ μεγάλο μετασεισμό, που μπορεί να φτάσει κοντά στο 7 Ρίχτερ», ενώ «ένας σεισμός στην κλίμακα 6 έως 7 είναι δεδομένος».
Όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων, εξήγησε: «Είναι πολύ νωρίς, αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι θα ξεπεράσουμε κατά πολύ τις 10.000. Θα φτάσουμε σίγουρα κοντά στους 50.000. Φοβάμαι ότι θα φτάσουμε κοντά στις 50.000 και ίσως παραπάνω – και ίσως δεν μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό».
Το ελληνικό τόξο και ο επικείμενος μεγάλος σεισμός
Ο κ. Συνολάκης επανέλαβε την προειδοποίησή του ότι «κάποια στιγμή στο μέλλον, το ελληνικό τόξο θα δώσει έναν μεγάλο σεισμό της τάξης των 8 Ρίχτερ», προσθέτοντας: «Είμαστε στην εκατονταετία που μπορεί να συμβεί αυτό».
Αναφερόμενος στη σεισμική ζώνη του ελληνικού τόξου, που εκτείνεται «από τη Μικρά Ασία, νότια της Ρόδου και Κρήτης, δυτικά της Πελοποννήσου και των Επτανήσων», τόνισε: «Ξέρουμε ότι στο παρελθόν έχουν συμβεί σεισμοί πάνω από 8 Ρίχτερ». Επίσης, ανέφερε το «ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας», που περνάει «κάτω από την Κωνσταντινούπολη και έρχεται προς την Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι «στην καλύτερη περίπτωση, οι μεγάλοι σεισμοί στην Ελλάδα θα είναι υποθαλάσσιοι».
Υπενθύμισε τον ισχυρό σεισμό της Αμοργού το 1956 (7,5-7,7 Ρίχτερ) και επεσήμανε: «Μπορεί να συμβεί ένας σεισμός 8 Ρίχτερ. Δυστυχώς, αυτή είναι η γεωφυσική πραγματικότητα».
Σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και Αμοργό
Τέλος, ο κ. Συνολάκης αναφέρθηκε στην πρόσφατη σεισμική ακολουθία κοντά στη Σάμο και τη Σαντορίνη, η οποία προκάλεσε ανησυχία. Πρόσθεσε ότι «πλέον συμφωνούν όλοι ότι ήταν ηφαιστειακή δραστηριότητα, λόγω μαγμάτων που κινούνταν σε μια φλέβα», αλλά τώρα «βρίσκεται σε ύφεση».
Ωστόσο, τόνισε: «Πρέπει να προετοιμαστούμε, γιατί είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα ξαναρχίσει. Δεν ξέρουμε πότε – μήνες ή χρόνια – αλλά την επόμενη φορά πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι».