Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε ότι εξετάζει σοβαρά την επιβολή νέων κυρώσεων και δασμών στη Ρωσία, έως ότου επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και συμφωνία ειρήνης με την Ουκρανία.
«Δεδομένου ότι η Ρωσία αυτή τη στιγμή “βομβαρδίζει” την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, σκέφτομαι σοβαρά τραπεζικές κυρώσεις μεγάλης κλίμακας, κυρώσεις και δασμούς κατά της Ρωσίας μέχρι να επιτευχθεί εκεχειρία και τελική ειρηνευτική συμφωνία», ανέφερε ο Τραμπ μέσω του Truth Social.
Ο ίδιος κάλεσε τη Μόσχα και το Κίεβο να προχωρήσουν άμεσα σε διαπραγματεύσεις, προειδοποιώντας για τις πιθανές συνέπειες μιας καθυστέρησης.
Ρωσία: Το προσχέδιο της Κωνσταντινούπολης πιθανή βάση για συμφωνία
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι τα προσχέδια συμφωνίας που συζητήθηκαν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στις αρχές του πολέμου θεωρούνται πιθανή βάση για μια ειρηνευτική συμφωνία. Οι συνομιλίες που έλαβαν χώρα στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2022 προέβλεπαν ότι η Ουκρανία θα εγκατέλειπε την επιδίωξη ένταξης στο ΝΑΤΟ και θα διατηρούσε ουδέτερο καθεστώς χωρίς πυρηνικά όπλα, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βρετανία και τη Γαλλία.
Ωστόσο, υπήρξαν διαφωνίες αναφορικά με τις απαιτήσεις της Ρωσίας, όπως το δικαίωμα βέτο σε ενέργειες των εγγυητριών χωρών υπέρ της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης.
Ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι οι διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης ήταν «πολύ, πολύ πειστικές και ουσιαστικές» και πως το πλαίσιο αυτών μπορεί να αποτελέσει οδηγό για μια μελλοντική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι και στην Ουάσινγκτον έχει εκφραστεί η άποψη πως το προσχέδιο της Κωνσταντινούπολης μπορεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για νέες διαπραγματεύσεις, με τον πρόεδρο Πούτιν να επιβεβαιώνει ότι αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση.
Η στάση του Ζελένσκι και οι ανησυχίες της Ουκρανίας
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέχρι τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, είχε απορρίψει την προσέγγιση της Κωνσταντινούπολης, θεωρώντας ότι επρόκειτο για τελεσίγραφο που απαιτούσε την παράδοση της χώρας του.
Οι γρήγορες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για εξομάλυνση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας και τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει ανησυχία στο Κίεβο και στους Ευρωπαίους συμμάχους του, οι οποίοι φοβούνται ότι τα συμφέροντα της Ουκρανίας μπορεί να παραμεριστούν.
Οι ανησυχίες αυτές αυξήθηκαν περαιτέρω μετά την πρόσφατη επίθεση του Τραμπ στον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο και την απόφασή του να αναστείλει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια και παροχή πληροφοριών προς την Ουκρανία.
Μεταξύ των ζητημάτων που είχαν προκαλέσει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις του 2022 ήταν και η ρωσική απαίτηση για σημαντικές μειώσεις στον αριθμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς και στους εξοπλισμούς, όπως τα άρματα μάχης, οι πύραυλοι και τα πολεμικά αεροσκάφη.