Η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες προκαλεί ανησυχία, καθώς οι σεισμολόγοι προειδοποιούν για το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού άνω των 6 Ρίχτερ. Οι κάτοικοι που παραμένουν στα σπίτια τους φοβούνται ένα ισχυρό «χτύπημα» του Εγκέλαδου, ενώ για το φαινόμενο έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύσκεψη σήμερα (05/02) υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για ένα «φαινόμενο διαρκείας» που εξελίσσεται στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, όπου σημειώνεται τουλάχιστον ένας σεισμός κάθε 5 λεπτά, προκαλώντας έντονη αναστάτωση στους κατοίκους.
Το πρωί της Δευτέρας συνεδριάζουν οι επιστημονικές επιτροπές για την εκτίμηση της κατάστασης στις νοτιοανατολικές Κυκλάδες, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν δύο διυπουργικές συσκέψεις στην Αθήνα: η πρώτη υπό τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και η δεύτερη αργότερα, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό.
Εκτιμήσεις των ειδικών: «Υπαρκτό το σενάριο για σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ»
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε πως το ενδεχόμενο να σημειωθεί σεισμός μεγαλύτερος των 6 Ρίχτερ στην περιοχή παραμένει «υπαρκτό», αν και εκτίμησε ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, που είχε προκαλέσει τον ισχυρό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ το 1956, δεν έχει ενεργοποιηθεί. Όπως εξήγησε: «Αυτό το ρήγμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να γεμίσει ξανά ενέργεια, έχουν περάσει μόλις 70 έτη από τον προηγούμενο σεισμό. Συνεπώς, αποκλείεται να ενεργοποιηθεί.»
Ο κ. Λέκκας επεσήμανε ότι «η αρχική εκτίμηση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ήταν ότι η σεισμική δραστηριότητα (στις Κυκλάδες) θα είναι ιδιαίτερα έντονη, και αυτό εξακολουθεί να ισχύει, παρά τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει», τονίζοντας πως παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Πρόκειται για μια σεισμική σμηνοσειρά, δηλαδή αλληλουχία σεισμών με μεγέθη έως 5 Ρίχτερ, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέρες ή ακόμη και εβδομάδες. Ο κ. Λέκκας σημείωσε πως η φύση είναι απρόβλεπτη, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για υποθαλάσσιες περιοχές όπου δεν υπάρχει άμεση οπτική επαφή. Μέχρι στιγμής, ο ισχυρότερος σεισμός ήταν μεγέθους 5 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, αλλά όπως είπε, ήταν πολύ μικρός για να θεωρηθεί ο κύριος σεισμός.
Μαζικές αποχωρήσεις από τη Σαντορίνη
Περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Σαντορίνη, καθώς κάτοικοι, εργαζόμενοι και τουρίστες επιλέγουν να φύγουν από το νησί. Τα δρομολόγια πλοίων και οι πτήσεις προς Αθήνα πραγματοποιούνται με πληρότητα που αγγίζει το 100%, ενώ για την εξυπηρέτηση των πολιτών έχουν προστεθεί επιπλέον πτήσεις από τις αεροπορικές εταιρείες.
Μαρινάκης: «Προσπαθούμε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε στην ΕΡΤ πως η κυβέρνηση βασίζεται στις εισηγήσεις των ειδικών και τα σεισμικά μοντέλα για να οργανώσει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Όπως είπε: «Βασιζόμενοι στις εισηγήσεις των ειδικών, στα μοντέλα τα οποία εκείνοι εκτελούν, προσπαθούμε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, ώστε να ενημερώνονται οι κάτοικοι των περιοχών και, σε περιπτώσεις που χρειαστεί, να γίνουν κάποιες ενέργειες.»
Όσον αφορά το ενδεχόμενο αισχροκέρδειας στα εισιτήρια πλοίων και αεροπλάνων, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τέτοια περιστατικά, προσθέτοντας: «Σίγουρα ήταν πολύ σημαντικό που αμέσως προστέθηκαν δρομολόγια για να υποχωρήσουν οι τιμές.»