Οι Κυκλάδες βρίσκονται στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας, με την περιοχή να «κινείται στον χορό των Ρίχτερ» τα τελευταία 24ωρα. Επιστημονικές ομάδες έχουν μεταβεί στη Σαντορίνη για την παρακολούθηση του φαινομένου, ενώ οι τοπικές Αρχές εφαρμόζουν μέτρα προστασίας για την ασφάλεια των κατοίκων.
Πάνω από 380 σεισμοί έχουν σημειωθεί από τις 24 Ιανουαρίου στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, ανάμεσα στη Θήρα και την Αμοργό, προκαλώντας ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα. Οι Αρχές, υπό τον φόβο μιας ισχυρότερης δόνησης, έχουν προχωρήσει σε προληπτικές ενέργειες.
Οι μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό του 1956 παραμένουν ζωντανές στις Κυκλάδες, καθώς το γεγονός είχε προκαλέσει δεκάδες θανάτους, τσουνάμι και εκτεταμένες καταστροφές στη Σαντορίνη.
Μόνο τις τελευταίες 48 ώρες έχουν καταγραφεί πάνω από 200 αξιοσημείωτες δονήσεις, με την ισχυρότερη να φτάνει τα 4,6 Ρίχτερ, στις 19:45 ανοιχτά της Ανάφης. Η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα έχει θέσει την κρατική μηχανή σε επιφυλακή.
Προληπτικά Μέτρα και Κρατική Ετοιμότητα
Τα σχολεία σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, ενώ συστήνεται στους πολίτες να αποφεύγουν συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και να κρατούν απόσταση από λιμάνια.
Στη Σαντορίνη και την Ανάφη έχουν αποσταλεί δυνάμεις της ΕΜΑΚ, ενώ στη Σαντορίνη βρίσκονται ήδη ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, και αναμένεται ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αξιολόγηση της κατάστασης. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε: «Τα μέτρα είναι προληπτικά, εξετάζονται όλα τα στοιχεία και υπάρχει εγρήγορση».
Ο κ. Κικίλιας τόνισε τη σημασία της συνεχούς ενημέρωσης και της συμμόρφωσης των πολιτών με τις οδηγίες των ειδικών: «Παρακαλώ πάρα πολύ, όπως πάντα τους συμπολίτες μας, να ακούνε τα μέτρα των ειδικών και να συμμορφώνονται με αυτά, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση».
Επιστημονική Εποπτεία και Συνεχής Παρακολούθηση
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Δημήτρης Χούπης. Νωρίτερα συνεδρίασαν οι Μόνιμες Επιστημονικές Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου.
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Όλα ανοιχτά – Ακολουθία προσεισμών μεταξύ Σαντορίνης-Αμοργού»
Ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε πως «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» αναφορικά με την πιθανότητα ισχυρότερου σεισμού. Υπογράμμισε πως η δραστηριότητα αυτή αποτελεί «ακολουθία με όλα τα γνωρίσματα των προσεισμών», αλλά ευτυχώς εξελίσσεται «σε θαλάσσιο χώρο σε σημαντικές αποστάσεις από τα νησιά».
Η κατάσταση παρακολουθείται στενά, με τις Αρχές και την επιστημονική κοινότητα να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για οποιαδήποτε εξέλιξη.