Μια από τις σπάνιες λοιμώξεις που μπορούν να αποβούν μοιραίες μέσα σε λίγες ώρες, ακόμη και για απολύτως υγιείς ανθρώπους.
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές της χώρας μετά τον θάνατο ενός 20χρονου από μηνιγγίτιδα την Τρίτη στην Πάτρα. Ο νεαρός νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.
Κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα
Η οξεία μηνιγγιτιδοκοκκαιμία και η κεραυνοβόλος μηνιγγιτιδοκοκκαιμία, είτε συνυπάρχει μηνιγγίτιδα είτε όχι, συγκαταλέγονται στις λίγες λοιμώξεις που είναι σε θέση να προκαλέσουν θάνατο μέσα σε ώρες. Σε ποσοστό 25%, οι λοιμώξεις από μηνιγγιτιδόκοκκο εκδηλώνονται ως οξεία μηνιγγιτιδοκοκκαιμία, ενώ 50% των περιπτώσεων συνοδεύονται από συμπτώματα μηνιγγιτιδοκοκκαιμίας. Τα αρχικά συμπτώματα είναι συχνά γενικά και μη ειδικά, γεγονός που οδηγεί σε καθυστέρηση της διάγνωσης.
Ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να προκαλέσει ποικίλα λοιμώδη σύνδρομα πέρα από τη μηνιγγίτιδα, με τις σοβαρότερες μορφές να είναι η οξεία μηνιγγιτιδοκοκκαιμία και η κεραυνοβόλος πορφύρα (purpura fulminans). Η κεραυνοβόλος πορφύρα αποτελεί σοβαρή επιπλοκή της μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης, εμφανιζόμενη στο 15-25% των περιπτώσεων μηνιγγοκοκκαιμίας.
Η νέκρωση των άκρων, ειδικά των δακτύλων, είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα της κεραυνοβόλου μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της λοίμωξης, μπορεί να εμφανιστούν επιπλέον επιπλοκές, όπως αιμορραγία στα επινεφρίδια, επιπεφυκίτιδα, αρθρίτιδα, περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα, πνευμονία, περιτονίτιδα και νεφρικά έμφρακτα. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθούν νευρολογικές βλάβες, όπως πάρεση κρανιακών νεύρων (ιδιαίτερα του 6ου, 7ου και 8ου), υποσκληρίδιες συλλογές, εμπύημα, εγκεφαλικά αποστήματα, αταξία, επιληπτικές κρίσεις, τύφλωση ή αποφρακτικός υδροκέφαλος.
Στα παιδιά, η κώφωση είναι η πιο συχνή νευρολογική επιπλοκή, επηρεάζοντας 5-10% των περιπτώσεων. Η θνησιμότητα της κεραυνοβόλου σηψαιμίας μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 15-20%.