Σε εγρήγορση βρίσκονται οι Αρχές μετά τον αιφνίδιο θάνατο του 20χρονου φοιτητή, ο οποίος διαγνώστηκε με κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα.
Για την προστασία των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζομένων, κλιμάκιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, ανέλαβε την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εκτίμησε ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο και εξέφρασε ικανοποίηση για την άμεση αντίδραση των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας, γι’ αυτό και δεν απέστειλε δικό του κλιμάκιο.
Σύμφωνα με το pelop.gr, ήδη περισσότερα από 150 άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον 20χρονο φοιτητή έχουν λάβει χημειοπροφύλαξη. «Όσοι είναι στον χώρο του Πανεπιστημίου και ήρθαν σε επαφή με τον άτυχο φοιτητή ή έφαγαν στο εστιατόριο το μεσημέρι της Δευτέρας, να προσέλθουν για τη χορήγηση της απαραίτητης χημειοπροφύλαξης», δήλωσε στο pelop.gr η αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Άννα Μαστοράκου.
Όσοι βρέθηκαν σε χώρους όπου κινήθηκε ο φοιτητής καλούνται να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Γερμανού 98, Πάτρα). Για πληροφορίες μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2613-620740/741/758.
Παγώνη: Χημειοπροφύλαξη και ιχνηλάτηση
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο ertnews, τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού: «Θέλω να πω το εξής, επειδή έχει πάθει ο κόσμος έναν πανικό, έχουμε πολλά μηνύματα, αυτή ήταν μια μορφή μηνιγγίτιδας, με τη μορφή κεραυνοβόλου λοίμωξης. (…) Μηνιγγίτιδα που μπορεί μέσα σε λίγες ώρες, αυτό που συνέβη με τον άτυχο φοιτητή, μέσα σε λίγες ώρες να οδηγήσει σε οργανική ανεπάρκεια».
Εξήγησε ότι η άμεση προσέλευση στο νοσοκομείο είναι κρίσιμη: «Αυτό που κάνεις είναι αυτό που έκαναν και οι συνάδελφοι, πας αμέσως στο νοσοκομείο. Αμέσως δόθηκαν αυτά που πρέπει να δοθούν. Η θεραπεία που δόθηκε μπορεί να μην μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση. Υπάρχουν δύο λέξεις για τους υπόλοιπους: χημειοπροφύλαξη και ιχνηλάτηση. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για το υπόλοιπο περιβάλλον. (…) Για αυτό λέμε είναι μία μορφή μηνιγγίτιδας με τη μορφή κεραυνοβόλου λοιμώξεων. Λοίμωξη κεραυνοβόλος».
Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία των γρήγορων μέτρων που ελήφθησαν: «Μάλιστα, να πω ότι έχει σημασία αυτά που γίνανε γρήγορα, η προφύλαξη που δόθηκε και η ιχνηλάτηση που γίνεται για τους υπόλοιπους φοιτητές, γιατί και αυτοί βρίσκονται σε δύσκολη θέση, έχουν ένα στρες τώρα. Αυτή τη στιγμή δεν είναι εύκολο. Σωστά έκλεισε για λίγες μέρες το πανεπιστήμιο, γιατί ψυχολογικά δεν είναι εύκολο για τους φοιτητές τους υπόλοιπους να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις».