Η δίκη για το αποκαλούμενο «κολαστήριο των Χανίων», το γηροκομείο «Αγία Σκέπη», όπου 32 ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους, ξεκίνησε.
Η Μαρία Παπαδάκη, που ανέβηκε στο βήμα ως μάρτυρας, περιέγραψε πώς έχασε τον πατέρα της τρεις μέρες μετά την εισαγωγή του στη συγκεκριμένη δομή.
«Μια μέρα μετά την εισαγωγή του πήγα να τον δω και η ιδιοκτήτρια δεν με άφησε. Μου είπε πως είχε κοιμηθεί. Μια μέρα μετά ξαναπήγα. Τον κατέβασαν στην είσοδο και τον είδα πίσω από το τζάμι, επειδή τότε υπήρχαν τα μέτρα για τον covid. Ο πατέρας μου δεν είχε καμία σχέση με όταν τον είχα αφήσει. Ήταν σε αναπηρικό αμαξίδιο, είχε ελάχιστη επαφή με το περιβάλλον. Τα μάτια του γυάλιζαν, δεν μπορούσε να μιλήσει. Αναστατώθηκα, ζήτησα να τον βγάλουν στην είσοδο. Παρατήρησα ότι εκτός από το δέσιμο στη μέση, είχε στους βραχίονες σημάδια περιμετρικά σαν μελανιές» ανέφερε συγκλονισμένη στο δικαστήριο.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της ιδιοκτήτριας ότι ο πατέρας της δεν είχε πυρετό ή άλλα συμπτώματα, η μάρτυρας απαίτησε να κληθεί ασθενοφόρο. Όπως κατέθεσε, «αυτοί μας έδωσαν ένα παραπεμπτικό, ότι έχει 36.1 πυρετό, 97 οξυγόνο, και ότι παραπέμπεται λόγω αναφερόμενης από τους συγγενείς καταβολής. Μόλις ήρθε το ασθενοφόρο, αμέσως τον θερμομέτρησαν και μου είπαν ότι καίγεται στον πυρετό. Το οξύμετρο έδειχνε πολύ χαμηλό κορεσμό, στο 85, οριακά μπορούσε να αναπνεύσει». Στο νοσοκομείο, οι γιατροί της είπαν: «Τώρα μας τον φέρατε; Ο πατέρας σας πεθαίνει!».
Κατηγορίες που βαραίνουν τους υπεύθυνους
Στο εδώλιο βρίσκονται έξι κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου, η κόρη της και ο γενικός γιατρός της δομής.
Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν, κατά περίπτωση, ανθρωποκτονία 32 ηλικιωμένων τροφίμων από πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, με ενδεχόμενο δόλο και κατά συναυτουργία.
Η ιδιοκτήτρια κατηγορείται επίσης για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ μαζί με την κόρη της και τον γενικό γιατρό αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής ομάδας.
Επιπλέον, κατηγορούνται δύο υπάλληλοι του γηροκομείου και δύο γιατροί που συνεργάζονταν με τη δομή.