Η διακοπή των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας αυξάνει την πίεση σε νοικοκυριά και βιομηχανίες σε όλη την Ευρώπη, η οποία ήδη βιώνει τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής των τελευταίων δεκαετιών. Παρά τις διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το μπλοκ ήταν προετοιμασμένο για αυτό το ενδεχόμενο, τα πρώτα προβλήματα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται.
Στην Υπερδνειστερία, διακόπηκαν η κεντρική θέρμανση και το ζεστό νερό, με εξαίρεση τα νοσοκομεία και τα ιδρύματα κοινωνικής φροντίδας. Παρόλο που το φυσικό αέριο παραμένει διαθέσιμο για μαγείρεμα, η ηλεκτρική ενέργεια εξασφαλίζεται μόνο προσωρινά, χάρη σε αποθέματα άνθρακα του κρατικού εργοστασίου της Μολδαβίας. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με την αγορά φυσικού αερίου από την Ουκρανία ή τη Μολδαβία, αλλά κάτι τέτοιο θα αυξήσει το κόστος και μπορεί να δημιουργήσει γεωπολιτικές εντάσεις.
Η Μολδαβία αντιμετωπίζει επίσης δυσκολίες, αφού σταμάτησαν οι προμήθειες φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας από την Υπερδνειστερία, που παράγονταν με ρωσικό αέριο. Ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως περιορισμός φωτισμού σε δημόσιους και εμπορικούς χώρους, ενώ ανελκυστήρες και κυλιόμενες σκάλες λειτουργούν μόνο σε ώρες εκτός αιχμής.
Η Gazprom και οι συνέπειες της διακοπής
Η διακοπή της διαμετακόμισης από την Πρωτοχρονιά ακολούθησε τη λήξη της πενταετούς συμφωνίας, με τη ρωσική εταιρεία να επικαλείται την έλλειψη «τεχνικών και νομικών δυνατοτήτων» λόγω της άρνησης της Ουκρανίας να την ανανεώσει. Παρόλο που η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει άμεση έλλειψη φυσικού αερίου, η δημιουργία αποθεμάτων για την επόμενη περίοδο θέρμανσης γίνεται πιο δύσκολη.
Η Ρωσία συνεχίζει να προμηθεύει αέριο σε χώρες όπως η Σερβία και η Ουγγαρία μέσω του TurkStream, αλλά αυτή η διαδρομή δεν αρκεί για να καλύψει τις απώλειες από την Ουκρανία. Οι υπόλοιποι αγωγοί, όπως ο Nord Stream, έχουν υποστεί ζημιές ή δεν έχουν εγκριθεί.
«Το ερώτημα είναι αν κάποιος στην Ευρώπη θα καταφέρει να κάνει μια συμφωνία»
Η πιθανότητα μιας νέας συμφωνίας για τη διαμετακόμιση αερίου παραμένει αβέβαιη, με ειδικούς να σημειώνουν ότι χώρες όπως η Σλοβακία θα είναι οι πρώτες που θα πληγούν από την απώλεια της ροής.
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία ενισχύει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αν και η επέκτασή τους εμποδίζεται από δυτικές κυρώσεις. Ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες αγοράζουν LNG σε επίπεδα ρεκόρ, η διακοπή ροών μέσω αγωγών παραμένει κρίσιμη για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.