Η Μαρίν Λεπέν αποφάσισε να αποσύρει την ανοχή της στην κυβέρνηση Μπαρνιέ, αντιδρώντας στον προϋπολογισμό λιτότητας που προωθείται στη Γαλλία. Ωστόσο, ο κύριος στόχος της δεν είναι απλώς η ανατροπή της μειοψηφικής κυβέρνησης, αλλά η πτώση του Εμανουέλ Μακρόν.
Το πολιτικό παράδοξο έγκειται στο ότι ήταν ο ίδιος ο Μακρόν που της έδωσε τη δυνατότητα να αναλάβει τον ρόλο του “kingmaker”, αποκλείοντας τη συμμαχία Αριστεράς και Κεντροαριστεράς (Λαϊκό Μέτωπο) από την κυβέρνηση, κόντρα στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία είναι βαθιά, με πιθανές συνέπειες για όλη την ΕΕ, δεδομένου ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Το γεγονός ότι τα επιτόκια δανεισμού της χώρας ξεπέρασαν αυτά της Ελλάδας υποδηλώνει σοβαρά προβλήματα. Με έλλειμμα άνω του 6%, η Γαλλία πρέπει να το μειώσει στο 3%, όπως απαιτεί η ΕΕ, εφαρμόζοντας μέτρα λιτότητας ύψους 60 δισ. ευρώ.
Η στρατηγική της Λεπέν
Παρά τις παραχωρήσεις του Μπαρνιέ για εξεύρεση “χρυσής τομής”, η Λεπέν ζητούσε περισσότερα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επικεφαλής της ακροδεξιάς δεν είχε ποτέ πρόθεση να καταλήξει σε συμφωνία. Όπως σημείωσε μέλος της κυβέρνησης Μπαρνιέ στο Politico, «τα αιτήματα της Λεπέν άλλαζαν συνεχώς», με 17 διαφορετικές εκδοχές μέσα σε λίγες ημέρες. Αυτό ενίσχυσε την υποψία πως στόχος της ήταν να προκαλέσει πολιτικό χάος.
Ο Γιανίκ Νόιντερ, βουλευτής της κεντροδεξιάς, σχολίασε στο Reuters πως «η Λεπέν θέλει να γίνει πρόεδρος και οργανώνει το χάος». Ο Έρικ Γουέρθ, πρώην υπουργός και βουλευτής του Μακρόν, πρόσθεσε πως η Λεπέν «κάνει λάθος που ανατρέπει την κυβέρνηση» και «θα χρεωθεί την ευθύνη».
Το τέλος του Μακρόν;
Ο «απώτερος στόχος» της Λεπέν φαίνεται πως είναι η παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν. Αν και δεν έχει ζητήσει επίσημα την αποχώρησή του, δήλωσε: «Το Σύνταγμά μας είναι σαφές. Σε περίπτωση σοβαρής πολιτικής κρίσης, ο πρόεδρος της δημοκρατίας έχει τρεις επιλογές: ανασχηματισμός, διάλυση της κυβέρνησης ή παραίτηση». Με τις πρώτες δύο επιλογές εξαντλημένες, η παραίτηση μένει ως η μόνη πιθανότητα. Παρά ταύτα, ο Μακρόν έχει δηλώσει πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί.
Ιστορικοί, όπως ο Πάτρικ Βάιλ, εκτιμούν ότι η Λεπέν επιδιώκει πρόωρες προεδρικές εκλογές, απορρίπτοντας όποιους πρωθυπουργούς προτείνει ο Μακρόν, εξωθώντας τον σε αδιέξοδο. Το πιθανότερο σενάριο είναι ο σχηματισμός τεχνοκρατικής κυβέρνησης για περιορισμένο χρόνο, με την απειλή νέας πρότασης μομφής εάν δεν τηρηθούν οι «κόκκινες γραμμές» του RN.
Οι επιδιώξεις της Λεπέν και οι επιπτώσεις
Η Λεπέν κινείται επιθετικά, εν μέσω χαμηλής δημοτικότητας του Μακρόν και δυσμενών δημοσκοπήσεων για τον πρόεδρο. Σύμφωνα με το CNews, το 62% των Γάλλων πιστεύει πως ο Μακρόν θα έπρεπε να παραιτηθεί αν η κυβέρνηση Μπαρνιέ καταρρεύσει. Εννέα στους δέκα θεωρούν πως η χώρα βρίσκεται σε παρακμή.
Η επικεφαλής της ακροδεξιάς έχει επίσης να αντιμετωπίσει τη δίκη της για υπεξαίρεση κονδυλίων της ΕΕ. Με ετυμηγορία που αναμένεται στις 31 Μαρτίου, ενδέχεται να της επιβληθεί πενταετής εκλογικός αποκλεισμός, γεγονός που μπορεί να εξηγεί την επιτάχυνση των κινήσεών της.
Φωνές για παραίτηση και στον συντηρητικό χώρο
Ακόμη και στελέχη του συντηρητικού χώρου βλέπουν τις πρόωρες εκλογές ως «μοναδική λύση» στην κρίση. Ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ είχε προβλέψει την παραίτηση του Μακρόν, εκτιμώντας ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν το 2025.
Παρότι ο Μακρόν διαβεβαιώνει πως θα ολοκληρώσει τη θητεία του, πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι μια παραίτησή του θα ήταν πολιτικός σεισμός. Εάν συμβεί, θα ανοίξει τον δρόμο για τη μεγαλύτερη ευκαιρία της Λεπέν να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας, πετυχαίνοντας τον διαρκή στόχο της.