Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από τη Βουλή η τροπολογία για την αναστολή της χρηματοδότησης των Σπαρτιατών. Υπέρ της ρύθμισης ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Ελληνική Λύση, ενώ «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ και η Πλεύση Ελευθερίας. Την τροπολογία καταψήφισε το κόμμα της Νίκης.
Ο Θοδωρής Λιβάνιος παρουσίασε την τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Ορισμός εκλογικής Κρατικής χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων και επιστροφή της σε περίπτωση μη συμμετοχής σε εκλογική αναμέτρηση – Αναστολή χρηματοδότησης Κομμάτων και συνασπισμών Κομμάτων σε περιπτώσεις καταδίκης του επικεφαλής και χρόνος εκκίνησης της αναστολής – Τροποποίηση υποπερ. ββ) περ. β) παρ. 1 άρθρου 1, άρθρου 2 και παρ. 1 άρθρου 6 του π.δ. 15/2022».
Ο υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε: «Όταν τον προηγούμενο Οκτώβριο συζητούσαμε νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ και είχε γίνει κουβέντα σχετικά και με την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ, για την χρηματοδότηση των κομμάτων, είχα πει ότι θα εξετάσουμε το θέμα και θα φέρουμε διάταξη σε κατάλληλο χρόνο. Να ξεκαθαρίσουμε, πρώτο και κύριο, ότι από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα που μιλάμε δεν έχει δοθεί καμία χρηματική ενίσχυση στα κόμματα».
Ο κ. Λιβάνιος εξήγησε πως η τροπολογία περιλαμβάνει τρεις κύριες διατάξεις: «η επαναφορά του ορισμού της εκλογικής χρηματοδότησης, όπως ήταν πριν το 2019. Προβλέπεται επίσης ειδική διάταξη σύμφωνα με την οποία θα επιστρέφονται τυχόν εκλογικές χρηματοδοτήσεις, γιατί σε ποσοστό 60% η εκλογική χρηματοδότηση καταβάλλεται πριν τη διενέργεια των εκλογών και το άλλο 40% μετά τη διενέργεια των εκλογών. Η διαδικασία ορίζει ότι θα επιστρέφονται χρήματα τα οποία έχουν δοθεί σε κόμματα, που για οποιονδήποτε λόγο, δεν συμμετείχαν στις εκλογές. Τέλος, με την τροπολογία συμπληρώνεται η εκλογική νομοθεσία η οποία αφορά τη δυνατότητα η Βουλή, με απόφαση που θα λάβει, με ονομαστική ψηφοφορία, να αναστείλει την χρηματοδότηση κόμματος, μέχρι να βγει αθωωτική απόφαση από τη δικαιοσύνη, σχετικά με πρόσωπα τα οποία φέρονται να είναι οι πραγματικοί αρχηγοί των κομμάτων και έχουν καταδικαστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του 187 και του 187Α του ΠΚ».
Ο υπουργός τόνισε ότι στο παρελθόν έχει αναφερθεί στις αποφάσεις του ΣτΕ του 2015 και του Αρείου Πάγου, επισημαίνοντας ότι αυτά τα κείμενα «θα τύχουν νομοθετικής ερμηνείας». Πρόσθεσε πως η αιτιολογική έκθεση πρέπει να είναι γενική και όχι να αναφέρεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, σε αντίθεση με τη διάταξη που είχε προτείνει το ΠΑΣΟΚ.