Το νέο κινέζικο stealth μαχητικό 6ης γενιάς έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει ένα υπερσύγχρονο όπλο που μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες ισχύος παγκοσμίως. Αυτή η εξέλιξη υπογραμμίζει τη φιλοδοξία της Κίνας να μην περιοριστεί μόνο στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ αλλά και να αποκτήσει υπεροχή.
Το J-36, που θεωρείται μαχητικό 6ης γενιάς, έχει τραβήξει την προσοχή διεθνώς. Η πρώτη του εμφάνιση καταγράφηκε σε βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως στα social media, παρουσιάζοντας το αεροσκάφος να πετάει μέρα μεσημέρι σε μια κινεζική επαρχία. Ο σχεδιασμός του, σε συνδυασμό με τις καινοτόμες δυνατότητές του, ενδέχεται να επηρεάσει καθοριστικά τις στρατιωτικές ισορροπίες, ιδίως στην περιοχή του Ειρηνικού.
Αντισυμβατικός σχεδιασμός
Το J-36 διαθέτει έναν μοναδικό τριγωνικό σχεδιασμό χωρίς ουρά, που συμβάλλει στη σημαντική μείωση της ανίχνευσης από ραντάρ και ενισχύει τη stealth λειτουργικότητά του. Αυτή η κατασκευή καθιστά το αεροσκάφος δυσκολότερο στον εντοπισμό και την αναχαίτιση, ενώ η ικανότητά του να πετά σε μεγάλα ύψη και να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις το καθιστά ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε αποστολές μακριά από τη βάση του, μειώνοντας την ανάγκη υποστήριξης από δεξαμενόπλοια.
Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του J-36 είναι η παρουσία τριών κινητήρων, που εικάζεται ότι είναι turbofan WS-10C. Αυτή η διαμόρφωση του επιτρέπει να αναπτύσσει υψηλές ταχύτητες και να πετά σε μεγάλα ύψη, ενώ το αυξημένο μέγεθός του προσφέρει μεγαλύτερη χωρητικότητα καυσίμου, ωφέλιμο φορτίο και χώρο για προηγμένα όπλα και αισθητήρες. Οι δυνατότητες αυτές το καθιστούν κατάλληλο για μια ευρεία γκάμα αποστολών.
Οι stealth τεχνολογίες του J-36 περιλαμβάνουν εξελιγμένα συστήματα που του επιτρέπουν να λειτουργεί σε απαιτητικά περιβάλλοντα, ξεπερνώντας τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν παλαιότερης γενιάς μαχητικά.
Ο ρόλος των J-36 στην ισορροπία δυνάμεων
Η ανάπτυξη του J-36 εντάσσεται στη στρατηγική της Κίνας για εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών της μέσω καινοτομιών στα μαχητικά αεροσκάφη. Όπως αναφέρει η South China Morning Post, το J-36 πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση συνοδευόμενο από ένα Chengdu J-20S, υποδεικνύοντας την πρόθεση της Κίνας να ανανεώσει πλήρως τον στόλο της και να σταθεί επάξια απέναντι στις μεγάλες δυνάμεις.
Αυτή η εξέλιξη εντείνει τις ανησυχίες της Ινδίας, η οποία δεν διαθέτει αντίστοιχη τεχνολογία. Η ανάπτυξη του J-36 στα σύνορα με την Ινδία θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις, δεδομένου ότι η Ινδία βασίζεται στα γαλλικά Rafale, τα οποία υστερούν τεχνολογικά συγκριτικά με τα J-20 και J-36. Η παρουσία αυτών των μαχητικών αποτελεί σοβαρή πρόκληση για την αεράμυνα της Ινδίας.
Η στρατηγική σημασία του J-36
Το J-36 δεν είναι μόνο ένα τεχνολογικό επίτευγμα για την Κίνα, αλλά και μια σαφής δήλωση προθέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η δοκιμαστική του πτήση πραγματοποιήθηκε ανήμερα της επετείου γέννησης του Μάο Τσε Τουνγκ, γεγονός που υποδηλώνει πιθανή στρατηγική επιλογή της Κίνας να αναδείξει τις δυνατότητές της.
Οι αναλυτές θεωρούν πως η δημόσια παρουσίαση του J-36 έχει ισχυρό συμβολισμό, δεδομένου ότι ο κινέζικος στρατός σπάνια αποκαλύπτει νέα μαχητικά χωρίς κάποιο στρατηγικό σκοπό. Οι ΗΠΑ ήδη ανησυχούν για την ραγδαία ανάπτυξη των δυνατοτήτων της κινεζικής αεράμυνας. Το J-36 αναμένεται να αποτελέσει όχι μόνο μέσο συμβατικών επιχειρήσεων, αλλά και πλατφόρμα για πειραματισμό με τεχνολογίες αιχμής, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και καινοτόμες τακτικές, συμπεριλαμβανομένου του «αόρατου βομβαρδισμού».
Η Κίνα φαίνεται να στοχεύει να υπερβεί τις ΗΠΑ σε τομείς στρατηγικής σημασίας, αποδεικνύοντας τις φιλοδοξίες της να γίνει κυρίαρχη δύναμη στους αιθέρες.