Ο Μπασάρ αλ Άσαντ κράτησε μυστικά τα σχέδιά του να εγκαταλείψει τη Συρία, καθώς η «βασιλεία» του κατέρρεε. Αντί να εμπιστευθεί τους συνεργάτες, αξιωματούχους ή ακόμα και συγγενείς του, χρησιμοποίησε την εξαπάτηση και τη μυστικότητα, όπως ανέφεραν στο Reuters περισσότερες από δώδεκα πηγές με γνώση των γεγονότων.
Λίγες ώρες πριν τη διαφυγή του στη Μόσχα, ο Άσαντ καθησύχασε περίπου 30 στρατιωτικούς και αξιωματούχους ασφαλείας σε συνάντηση στο Υπουργείο Άμυνας, λέγοντας ότι η ρωσική υποστήριξη ήταν «καθ’ οδόν» και παρότρυνε τις δυνάμεις να αντέξουν, σύμφωνα με έναν διοικητή που ήταν παρών. Παράλληλα, είπε στον διευθυντή του προεδρικού γραφείου ότι θα επέστρεφε σπίτι του, αλλά τελικά κατευθύνθηκε προς το αεροδρόμιο. Ζήτησε επίσης από τη σύμβουλό του, Μπουτάινα Σααμπάν, να πάει στο σπίτι του για να γράψουν μια ομιλία, αλλά όταν έφτασε, το σπίτι ήταν άδειο.
«Ο Άσαντ δεν έκανε καν μια τελευταία εμφάνιση, ούτε συγκέντρωσε τα στρατεύματά του», ανέφερε ο Ναντίμ Χούρι από το Arab Reform Initiative. Μέσα από συνεντεύξεις με 14 άτομα, το Reuters παρουσίασε έναν ηγέτη που βασίστηκε στην εξωτερική βοήθεια για να διατηρήσει την εξουσία του, προτού χρησιμοποιήσει εξαπάτηση για την αιφνίδια διαφυγή του την Κυριακή. «Δεν ενημέρωσε ούτε τον αδερφό του», σύμφωνα με τρεις βοηθούς του, ενώ ο Μάχερ Άσαντ πέταξε αργότερα στο Ιράκ και μετά στη Ρωσία.
Ακόμα και οι ξαδέρφοι του Άσαντ, Εχάμπ και Ειάντ Μαχλούφ, εγκαταλείφθηκαν. Ενώ προσπάθησαν να φύγουν προς τον Λίβανο, έπεσαν σε ενέδρα ανταρτών. Ο ίδιος ο Άσαντ διέφυγε με αεροσκάφος, πετώντας κάτω από τα ραντάρ με κλειστό αναμεταδότη.
Βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το σπίτι του δείχνουν μια βιαστική έξοδο, με προσωπικά αντικείμενα και φαγητό να μένουν πίσω.
Οι εκκλήσεις του Άσαντ προς τη Ρωσία και το Ιράν για στρατιωτική βοήθεια απορρίφθηκαν. Παρότι προσπάθησε να παρουσιάσει μια διαφορετική εικόνα στους συνεργάτες του, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει στήριξη. Στη Μόσχα, όπου είχε ταξιδέψει στις 28 Νοεμβρίου, οι εκκλήσεις του για επέμβαση απορρίφθηκαν, ενώ το Ιράν απέφυγε οποιαδήποτε παρέμβαση, φοβούμενο ισραηλινές επιθέσεις.
Τελικά, αποδέχθηκε την πτώση του και ζήτησε καταφύγιο. Αν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αρνήθηκαν να τον δεχτούν, η Ρωσία, μέσω διπλωματικών προσπαθειών, οργάνωσε την έξοδό του, συνεργαζόμενη με το Κατάρ, την Τουρκία και την HTS για την ασφαλή μεταφορά του. Ο Άσαντ εγκατέλειψε τη χώρα με τη σύζυγο και τα παιδιά του ήδη στη Μόσχα, βάζοντας τέλος στην 24χρονη διακυβέρνησή του και την πενηνταετή κυριαρχία της οικογένειάς του.