Μια τεραστίων διαστάσεων μαύρη τρύπα φαίνεται να «αποκοιμήθηκε» αφού «παράφαγε» μεγάλο μέρος της ύλης από τον γαλαξία της, σύμφωνα με επιστήμονες.
Η μαύρη τρύπα, η οποία εντοπίστηκε όταν το σύμπαν ήταν μόλις 800 εκατομμυρίων ετών, κατανάλωσε τόσο πολύ υλικό από τον περιβάλλοντα γαλαξία που πλέον βρίσκεται σε κατάσταση αδράνειας. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μάζα της είναι περίπου 400 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου μας, κάνοντάς την εξαιρετικά μεγάλη. Στην πραγματικότητα, η μαύρη τρύπα αντιπροσωπεύει το 40% της μάζας του γαλαξία της, ενώ οι περισσότερες μαύρες τρύπες φτάνουν μόλις το 0,1% της συνολικής μάζας των γαλαξιών τους.
Η εντυπωσιακή της μάζα επέτρεψε την ανίχνευσή της σε ένα τόσο μακρινό σημείο του σύμπαντος, δείχνοντας ότι αυτή η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε στις πρώιμες φάσεις της κοσμικής ιστορίας. Ωστόσο, παρά το μέγεθός της, έχει πλέον περιορίσει την κατανάλωσή της στο 1% του θεωρητικού της ορίου, γεγονός που σημαίνει ότι έχει σχεδόν σταματήσει να αναπτύσσεται.
Αυτό το φαινόμενο αμφισβητεί τις προηγούμενες θεωρίες για την ανάπτυξη των μαύρων τρυπών. Οι επιστήμονες δεν θεωρούσαν ότι τόσο μεγάλες μαύρες τρύπες θα μπορούσαν να υπάρξουν τόσο νωρίς στο σύμπαν, πόσο μάλλον να αναπτύσσονται τόσο αργά σε αυτό το στάδιο. Η επικρατούσα εξήγηση είναι ότι οι μαύρες τρύπες περνούν φάσεις ραγδαίας ανάπτυξης, ακολουθούμενες από περιόδους αδράνειας.
«Παρόλο που αυτή η μαύρη τρύπα είναι αδρανής, το τεράστιο μέγεθός της μας επέτρεψε να την ανιχνεύσουμε», εξηγεί ο Ignas Juodžbalis από το Ινστιτούτο Κοσμολογίας Kavli του Cambridge.
Ο ίδιος προσθέτει: «Η αδρανής κατάσταση της μαύρης τρύπας μας παρείχε επίσης πληροφορίες για τη μάζα του γαλαξία που τη φιλοξενεί. Το πρώιμο σύμπαν είχε την ικανότητα να δημιουργήσει τεράστια ουράνια σώματα ακόμη και σε μικρούς γαλαξίες».