Οι άνθρωποι θα εξαφανιστούν από τη Γη μέσα στα επόμενα 250 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία αναφέρει ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και αν σταματήσουμε την καύση ορυκτών καυσίμων τώρα.
Προσομοιώσεις υπολογιστών δείχνουν ότι ο πλανήτης μας πρόκειται να υποστεί μια μαζική εξαφάνιση που θα εξαλείψει όλα τα θηλαστικά, σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.
Οι μορφές ζωής που πιθανόν να επιβιώσουν έως τότε θα χρειαστεί να αντέξουν ακραίες θερμοκρασίες που θα κυμαίνονται μεταξύ 40°C και 70°C, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.
Οι υπολογισμοί αυτοί, ωστόσο, δεν λαμβάνουν υπόψη τα αέρια του θερμοκηπίου που παράγονται από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων, κάτι που σημαίνει ότι η ημερομηνία της εξαφάνισης ενδέχεται να είναι πολύ πιο κοντινή.
Η προσεχής εξαφάνιση θα είναι η πρώτη από την εποχή που οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια, εξαιτίας της πρόσκρουσης ενός τεράστιου αστεροειδούς.
Η μελέτη, υπό την καθοδήγηση του Δρ. Alexander Farnsworth, ανώτερου ερευνητή στη Σχολή Γεωγραφικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, παρουσιάζει μια ιδιαίτερα ζοφερή προοπτική.
«Οι προοπτικές στο απώτερο μέλλον φαίνονται πολύ δυσοίωνες», ανέφερε ο Δρ. Farnsworth.
Ο ίδιος εκτιμά ότι τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να διπλασιαστούν, καθιστώντας αδύνατο για τους ανθρώπους και άλλα είδη να επιβιώσουν. Όπως είπε:
«Οι άνθρωποι – μαζί με πολλά άλλα είδη – θα πεθάνουν λόγω της αδυναμίας τους να αποβάλουν αυτή τη θερμότητα μέσω του ιδρώτα, δροσίζοντας το σώμα τους».
Σε 250 εκατομμύρια χρόνια, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι ήπειροι θα ενωθούν σχηματίζοντας μια υπερήπειρο, γνωστή ως Pangea Ultima, η οποία θα έχει το σχήμα ντόνατ με μια εσωτερική θάλασσα. Η επιφάνεια της Γης θα είναι θερμή, ξηρή και κατά το πλείστον αφιλόξενη για τη ζωή.
Η ένωση των ηπείρων θα προκαλέσει αυξημένες ηφαιστειακές εκρήξεις, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, που σε συνδυασμό με την αυξανόμενη φωτεινότητα του Ήλιου, θα οδηγήσουν σε ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες.
«Η νεοεμφανιζόμενη υπερήπειρος θα δημιουργούσε ουσιαστικά ένα τριπλό χτύπημα», εξηγεί ο Δρ. Farnsworth. «Οι ευρέως διαδεδομένες θερμοκρασίες μεταξύ 40 και 50°C και οι ακόμη υψηλότερες ακραίες τιμές θα καταστήσουν τον πλανήτη σε μεγάλο βαθμό μη κατοικήσιμο».
Μόλις το 8% έως 16% της ξηράς μπορεί να παραμείνει κατάλληλη για θηλαστικά, αλλά όπως φαίνεται, κανένα από αυτά δεν θα επιβιώσει.
«Κάποια εξειδικευμένα είδη μπορεί να επιβιώσουν, αλλά πρόκειται για μαζική εξαφάνιση θηλαστικών», τόνισε ο Δρ. Farnsworth.
Ανθρωπογενείς παρεμβάσεις όπως η γεωμηχανική ή η μετοίκηση σε άλλους πλανήτες ίσως είναι η μόνη ελπίδα επιβίωσης για την ανθρωπότητα.
Ο καθηγητής Benjamin Mills από το Πανεπιστήμιο του Leeds σημειώνει:
«Φυσικά, αυτό προϋποθέτει ότι θα σταματήσουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα. Διαφορετικά, τα επίπεδα CO2 θα φτάσουν αυτά τα επίπεδα πολύ νωρίτερα».
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature Geoscience.