Ο υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), Φρίντριχ Μερτς, χαρακτήρισε τη νέα δημόσια υποστήριξη του Έλον Μασκ προς την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ως «παρεμβατική» και «θρασεία». Παράλληλα, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι περιγράφουν αυτή την τοποθέτηση ως «απειλή για τη δημοκρατία».
«Δεν θυμάμαι αντίστοιχη περίπτωση παρέμβασης σε προεκλογική εκστρατεία φίλης χώρας στην ιστορία των δυτικών δημοκρατιών. Ας φανταστούμε ποια θα ήταν η – δικαιολογημένη – αντίδραση των Αμερικανών αν ένας γνωστός Γερμανός επιχειρηματίας έγραφε μονόπλευρο άρθρο στους New York Times υπέρ ενός αουτσάιντερ στις αμερικανικές εκλογές», δήλωσε ο κ. Μερτς στον Όμιλο Funke.
Από το SPD, η αρχηγός Σάσκια Έσκεν επισήμανε ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να εξαγοραστεί και είναι αμυντική. «Όποιος επιχειρεί να επηρεάσει τις εκλογές μας, υποστηρίζοντας ένα αντιδημοκρατικό και μισάνθρωπο κόμμα όπως η AfD, είτε πρόκειται για κρατική επιρροή, όπως της Ρωσίας, είτε για τη συγκεντρωμένη οικονομική δύναμη του Έλον Μασκ και των φίλων του στο διοικητικό συμβούλιο του Axel Springer, θα βρει μπροστά του τη σθεναρή μας αντίσταση», ανέφερε. Η ίδια επαίνεσε τους συντάκτες της εφημερίδας WELT που διαμαρτυρήθηκαν για τη δημοσίευση του άρθρου, ενώ χαρακτήρισε την παραίτηση της επικεφαλής του τμήματος άρθρων γνώμης, Εύας Μαρί Κόγκελ, ως «σημάδι ελπίδας για την ανθεκτικότητα των ανεξάρτητων ΜΜΕ και της δημοκρατίας».
Στο ίδιο πνεύμα, ο Γενικός Γραμματέας του SPD Ματίας Μιρς εξήρε τη στάση των δημοσιογράφων, δηλώνοντας στην Handelsblatt ότι «δίνουν ελπίδα και αποδεικνύουν πως, σε κρίσιμες στιγμές, υπάρχουν δημοσιογράφοι που αναλαμβάνουν την ευθύνη».
Ο διευθυντής προεκλογικής εκστρατείας των Πρασίνων, Αντρέας Άουντρετς, ανέφερε ότι οι τεχνολογικοί δισεκατομμυριούχοι και οι κρατικές κινεζικές εταιρείες μπορούν «να υπονομεύσουν τον δημοκρατικό μας λόγο με τις πλατφόρμες και τα χρήματά τους». Πρόσθεσε ότι ο Έλον Μασκ ενεργεί «χέρι χέρι με τους εξτρεμιστές της AfD», γεγονός που συνιστά «απειλή για τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης».
Στο άρθρο του στη WELT, ο Έλον Μασκ περιγράφει τη Γερμανία ως χώρα «στο χείλος της οικονομικής και πολιτιστικής κατάρρευσης» και υποστηρίζει ότι «η AfD είναι η τελευταία σπίθα ελπίδας». Αναφέρεται σε θέματα όπως η οικονομία, η μετανάστευση, η ενέργεια και η πολιτιστική ταυτότητα, ενώ υποστηρίζει ότι η AfD μπορεί «να σώσει τη Γερμανία από το να γίνει σκιά του παλιού της εαυτού». Υπερασπίζεται την AfD, ισχυριζόμενος ότι ο χαρακτηρισμός του κόμματος ως ακροδεξιού είναι εσφαλμένος, αναφέροντας ως παράδειγμα την αρχηγό του κόμματος, Αλίς Βάιντελ, που έχει ομόφυλη σύντροφο από τη Σρι Λάνκα.
Το άρθρο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από όλα τα πολιτικά κόμματα εκτός της AfD, η οποία χαιρέτισε τη στήριξη του Έλον Μασκ. Κριτική εκφράστηκε επίσης από εκπροσώπους της οικονομίας και δημοσιογράφους στη Γερμανία.