Η εισαγγελέας Αγγελική Τριανταφύλλου προχώρησε σε έφεση κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για την υπόθεση κακοποιητικών πρακτικών στην «Κιβωτό του Κόσμου». Υποστήριξε ότι «οι κατηγορούμενοι τέλεσαν τις αποδιδόμενες σε αυτούς πράξεις για τις οποίες απαλλάχθηκαν και κατά συνέπεια έπρεπε να κηρυχτούν ένοχοι και να καταδικαστούν στην ανάλογη ποινή».
Στην έφεση αναφέρει ότι τα παιδιά υπέστησαν καταναγκαστική εργασία υπό ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες, καθώς εργάζονταν για πολλές ώρες ανεξαρτήτως ηλικίας ή καιρικών συνθηκών. Ειδικότερα, περιγράφει ότι «η γεωργική σχολή της Κιβωτού δεν ήταν απλώς άτυπη…δεν ήταν καν σχολή αλλά απλό πρόσχημα που διευκόλυνε στο να αποκρύπτεται και να δικαιολογείται η υπαγωγή των παιδιών συλλήβδην και χωρίς καν να ερωτηθούν στο καθεστώς αναγκαστικής και εξαντλητικής εργασίας».
Αναφορικά με την απομόνωση τεσσάρων παιδιών, η εισαγγελέας εξέφρασε διαφορετική άποψη, υποστηρίζοντας ότι «η απομόνωση αποτελούσε ένα μέτρο σωφρονισμού της δομής».
Η καταδίκη στη δίκη για την «Κιβωτό του Κόσμου»
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο είχε καταδικάσει τον πατέρα Αντώνιο σε ποινή φυλάκισης 51 μηνών, ενώ ποινές από 17 έως 40 μήνες επιβλήθηκαν σε τέσσερις συνεργάτες του. Για τρεις από τους καταδικασθέντες δόθηκε τριετής αναστολή, ενώ για τον πατέρα Αντώνιο και έναν ακόμα κατηγορούμενο η ποινή μετατράπηκε σε χρηματική (10 ευρώ ημερησίως) και η έφεση είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα. Σε όλους τους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.
Ο πατέρας Αντώνιος κρίθηκε ένοχος για πέντε από τις συνολικά 19 πράξεις που του αποδίδονταν. Η υπόθεση αυτή αφορούσε πλημμελήματα, ενώ εκκρεμεί δίκη για το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 26 Μαρτίου 2025.