Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών επέβαλε ποινή φυλάκισης 51 μηνών στον πατέρα Αντώνιο στη δίκη για την «Κιβωτό του Κόσμου», ενώ οι τέσσερις συνεργάτες του καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 17 έως 40 μήνες. Σε τρεις από αυτούς χορηγήθηκε τριετής αναστολή, ενώ για τον πατέρα Αντώνιο και έναν ακόμη, η ποινή μετατράπηκε σε καταβολή δέκα ευρώ ημερησίως, με αναστολή στην έφεση. Στους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.
Μετά την απόφαση, ο πατήρ Αντώνιος δήλωσε: «Είμαι ο πατήρ Αντώνιος. Είμαι αθώος και παραμένω αθώος. Συνεχίζω τον αγώνα μου, ανεβαίνω το Γολγοθά μου, μέχρι την τελική δικαίωση. Σας κοιτώ στα μάτια γιατί μπορώ να σας κοιτάξω».
Οι συνήγοροι υπεράσπισης σχολίασαν: «Η Ελληνική Δικαιοσύνη, με την προδήλως εσφαλμένη απόφασή της, ως μη έδει, έκρινε ενόχους τους κατηγορουμένους γι’ αυτά που απεδείχθη ότι δεν τέλεσαν. Ο αγώνας συνεχίζεται για τη δικαίωση των εντολέων μας και την κήρυξη της αθωότητός τους . Τα ανωτέρω παρά το γεγονός ότι για 14 εκ των 19 ανύπαρκτων αδικημάτων απηλλάγησαν.»
Οι κατηγορίες περιλάμβαναν, σύμφωνα με το dikastiko.gr, πέντε περιπτώσεις ηθικής αυτουργίας σε κακοποίηση ανηλίκων τροφίμων. Ο πατέρας Αντώνιος κρίθηκε ένοχος για δύο περιπτώσεις σωματικών βλαβών και τρεις περιπτώσεις ηθικής αυτουργίας σε επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη, που αφορούσαν περιστατικά του 2021 και 2022 στις δομές της οργάνωσης στον Βόλο και την Αθήνα.
Οι υπόλοιποι τέσσερις καταδικασθέντες ήταν:
- πρώην μέλος του Δ.Σ. της οργάνωσης,
- πρώην εργαζόμενος,
- πρώην υπεύθυνος παιδαγωγών στον Βόλο,
- πρώην διευθύντρια της δομής στον Βόλο.
Ο πατήρ Αντώνιος αντιμετώπιζε 19 κατηγορίες, εκ των οποίων καταδικάστηκε για πέντε, ενώ η δίκη αφορούσε μόνο πλημμελήματα. Υπάρχει επίσης σοβαρότερη κατηγορία για κακούργημα σχετικά με κατάχρηση ανηλίκων, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί τον Μάρτιο του 2025.
Η εισαγγελέας είχε εισηγηθεί την ενοχή του ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου» και πέντε συνεργατών του για συγκεκριμένα περιστατικά στις δομές της οργάνωσης σε Βόλο και Χίο, υποστηρίζοντας ότι ο πατήρ Αντώνιος είχε κεντρικό ρόλο και ήταν το «πρόσωπο αναφοράς για τα παιδιά». Ανέφερε, επίσης, ότι το μοντέλο λειτουργίας της «Κιβωτού» ήταν έμπνευση του ιδίου.
Κατά την απολογία του, ο πατήρ Αντώνιος αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι κάποια παιδιά βρίσκονταν σε καθοδηγούμενη πορεία εναντίον του και ότι στόχος του ήταν να δώσει στα παιδιά δεξιότητες και επαγγελματική προοπτική.
Η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή για περιστατικά σε δομές της Αθήνας, της Καλαμάτας και της Πωγωνιανής, για τα οποία θεώρησε ότι υπάρχουν αμφιβολίες.