Οι έρευνες από τις αρμόδιες Αρχές συνεχίζονται, μετά το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος που αφορά υπόθεση υπεξαίρεσης τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο της Επισκοπής Σύρου της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η Αρχή αποκάλυψε ότι το ποσό αυτό είχε υπεξαιρεθεί, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί η ταυτότητα δύο ιερέων υψηλόβαθμων στελεχών της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος. Ακολουθώντας την πορεία των χρημάτων, οι Αρχές εντόπισαν τους επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων, στους λογαριασμούς των οποίων κατέληγαν τα χρήματα.
Ξεχωριστή είναι η περίπτωση ενός 60χρονου επιχειρηματία, που τα τελευταία δυόμισι χρόνια ασχολείται με τη διαχείριση καταστημάτων νυχτερινής διασκέδασης στην Πάτρα και στο παρελθόν είχε εμπλακεί σε υπόθεση απάτης και πλαστογραφίας με «θύμα» επίσκοπο της Καθολικής Εκκλησίας στη Σύρο. Το 2006, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου τον είχε καταδικάσει σε 15 μήνες φυλάκισης για εκβιασμό κατά του τότε μητροπολίτη Καρπενησίου, Νικολάου Δρόσου.
Ο εκβιασμός
Ο επιχειρηματίας, από το 2005 έως το 2009, είχε αποσπάσει τουλάχιστον 360.000 ευρώ από τον πρώην μητροπολίτη, όπως αποδείχθηκε στο δικαστήριο. Εμφανιζόταν ως άτομο σε ανάγκη, ζητώντας χρήματα για να αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες, ισχυριζόμενος ότι απειλείται από τοκογλύφους ή ότι έχει σοβαρά οικογενειακά προβλήματα. Ο μητροπολίτης, στην προσπάθειά του να βοηθήσει, έδινε τα χρήματα είτε από το υστέρημά του είτε δανειζόμενος.
Όταν ο επιχειρηματίας αύξησε τις απαιτήσεις του, ο μητροπολίτης διέκοψε τη στήριξη και απαίτησε την επιστροφή των χρημάτων. Τότε ο κατηγορούμενος άρχισε να τον εκβιάζει λέγοντας πως, αν δεν συνέχιζε να του δίνει χρήματα, θα τον κατήγγελλε στα ΜΜΕ ότι είχαν ερωτική σχέση. Στα δικαστικά έγγραφα αναφέρεται ότι ο κατηγορούμενος τον απειλούσε επίσης πως θα αυτοκτονήσει, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον ίδιο, κάτι που θα έβλαπτε την εκκλησιαστική του θέση.
Το 2009 ο επιχειρηματίας συνελήφθη για εκβιασμό και καταδικάστηκε. Κατά την ακροαματική διαδικασία, παρουσιάστηκαν στοιχεία που έδειχναν ότι είχε αποσπάσει χρήματα και από άλλα μοναστήρια και ιερείς, όπως η Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς στον Αλμυρό Βόλου και η Ιερά Μονή Αμπελακιώτισσας στη Ναύπακτο. Η δράση του διήρκεσε από το 2002 έως το 2009.
Το 2013, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λαμίας τον καταδίκασε σε κάθειρξη 8 ετών. Ωστόσο, αφαιρέθηκαν τα χρόνια της κράτησης από την πρωτόδικη απόφαση του 2009 και αργότερα αποφυλακίστηκε.