Η Ευρώπη φαίνεται να επιστρέφει σε ένα κλίμα που θυμίζει την προπολεμική εποχή, καθώς τα κράτη αναζητούν τρόπους προστασίας του άμαχου πληθυσμού. Η απόφαση της Γερμανίας να «ξεσκονίσει» τη λίστα με τα καταφύγια για χρήση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, τράβηξε την προσοχή της υπόλοιπης Ευρώπης, υποδηλώνοντας ότι το ενδεχόμενο πολέμου δεν είναι απίθανο. Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή δείχνουν ότι οι άμαχοι κινδυνεύουν να γίνουν «παράπλευρες απώλειες».
Οι εικόνες από τους Ουκρανούς που καταφεύγουν στο μετρό του Κιέβου και η πρωτοφανής απειλή πυρηνικής σύγκρουσης στην Ευρώπη προκαλούν ανησυχία, ωθώντας τις χώρες της ΕΕ να λάβουν μέτρα προστασίας του πληθυσμού τους. Ακόμη και ο πρώην επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, στο βιβλίο του «Η Ευρώπη σε ένα τόξο της φωτιάς» τονίζει ότι η ήπειρος βρίσκεται «σε κίνδυνο» λόγω γεωπολιτικών εντάσεων, ενώ αναφέρει ότι τα γεγονότα των τελευταίων μηνών ενισχύουν αυτήν την ανησυχία.
Παραδείγματα από χώρες όπως η Πολωνία, που απαιτεί από το 2026 όλα τα νέα κτήρια να έχουν καταφύγια, και η Σουηδία, που ανανέωσε οδηγίες πολιτικής άμυνας, δείχνουν την κλίμακα της προετοιμασίας. Επίσης, η Φινλανδία και η Νορβηγία δίνουν έμφαση σε οδηγίες για επιβίωση και αποθήκευση τροφίμων και φαρμάκων, αντανακλώντας την αυξημένη ανησυχία για τις κρίσεις.
Ακόμη και η Ρωσία επενδύει σε κινητά καταφύγια για την προστασία των πολιτών της, ενώ χώρες όπως η Ελβετία, η Φινλανδία και η Σουηδία διαθέτουν ήδη εκτεταμένα δίκτυα καταφυγίων. Αντίθετα, σε κράτη όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, τα καταφύγια της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παραμένουν ανεπαρκή ή μη εκσυγχρονισμένα.