Σάλος έχει ξεσπάσει γύρω από την υπόθεση της Ιρανής, που συνελήφθη αφού «έβγαλε τα ρούχα της» σε πανεπιστήμιο, ως διαμαρτυρία κατά των νόμων περί υποχρεωτικής χιτζάμπ, όπως ειπώθηκε. Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν τις ιρανικές αρχές να την απελευθερώσουν, με τις εικόνες της να κυκλοφορούν στα social media.
Η γυναίκα εμφανίστηκε το Σάββατο σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου φαίνεται με τα εσώρουχά της να κάθεται σε σκαλιά και στη συνέχεια να περπατά ήρεμα σε ένα πεζοδρόμιο στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο Αζάντ στην Τεχεράνη. Σε δεύτερο βίντεο, εμφανίζεται να αφαιρεί και το εσώρουχό της, ενώ αστυνομικοί με πολιτικά τη συλλαμβάνουν βίαια και την οδηγούν σε αυτοκίνητο. Το Πανεπιστήμιο Αζάντ ανέφερε ότι η γυναίκα πάσχει από «ψυχική διαταραχή» και μεταφέρθηκε σε «ψυχιατρικό νοσοκομείο».
Πολλοί Ιρανοί στα social media αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειές της αποτελούν μέρος του κινήματος «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», στο πλαίσιο του οποίου πολλές γυναίκες αντιστέκονται στους νόμους για την κάλυψη των μαλλιών και την υποχρέωση μακρυών, φαρδιών ενδυμάτων, σύμφωνα με το BBC.
Πάνω από 500 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους στις πανεθνικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν πριν δύο χρόνια, μετά τον θάνατο της Κούρδισσας Μάχσα Αμίνι, η οποία συνελήφθη επειδή δεν φορούσε «σωστά» τη χιτζάμπ και πέθανε υπό αστυνομική επιτήρηση.
Το Amirkabir Newsletter Telegram, που αυτοχαρακτηρίζεται «Μέσο του ιρανικού φοιτητικού κινήματος», ανέφερε ότι η γυναίκα διαπληκτίστηκε με πράκτορες ασφαλείας επειδή δεν φορούσε μαντίλα, κάτι που οδήγησε στη γύμνωσή της κατά τη διάρκεια της έντασης.
Πρόσθεσε επίσης ότι κατά τη σύλληψη, το κεφάλι της χτύπησε στο πλαίσιο του αυτοκινήτου των αστυνομικών, προκαλώντας αιμορραγία, και ότι μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία.
Ένας μάρτυρας δήλωσε στο BBC Persian ότι η γυναίκα μπήκε στην τάξη τους στο Πανεπιστήμιο Αζάντ και άρχισε να βιντεοσκοπεί φοιτητές, ενώ, όταν ο καθηγητής διαμαρτυρήθηκε, εκείνη έφυγε φωνάζοντας. Σύμφωνα με μαρτυρίες, είπε στους φοιτητές: «Ήρθα για να σας σώσω».
Τα ιρανικά μέσα δημοσίευσαν βίντεο με έναν άνδρα με καλυμμένο πρόσωπο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι ο πρώην σύζυγός της και ζήτησε να μη διαδοθεί το βίντεο για το καλό των παιδιών της. Το BBC Persian δεν επαλήθευσε τους ισχυρισμούς του.
«Όταν διαμαρτυρήθηκα για την υποχρεωτική χιτζάμπ, αφού με συνέλαβαν οι δυνάμεις ασφαλείας, η οικογένειά μου πιέστηκε να με κηρύξει ψυχικά άρρωστη», ανέφερε η ακτιβίστρια Azam Jangravi, η οποία εγκατέλειψε το Ιράν μετά από καταδίκη για αφαίρεση της μαντίλας της σε διαμαρτυρία το 2018. «Η οικογένειά μου δεν το έκανε, αλλά πολλές οικογένειες υποκύπτουν, πιστεύοντας ότι έτσι προστατεύουν τους δικούς τους ανθρώπους. Με αυτήν την τακτική η Ισλαμική Δημοκρατία επιχειρεί να απαξιώσει τις γυναίκες αμφισβητώντας την ψυχική τους υγεία», πρόσθεσε.
Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση» της γυναίκας που συνελήφθη.
Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για το Ιράν, Μάι Σάτο, ανέβασε το υλικό στα social media και έγραψε ότι θα «παρακολουθεί στενά το περιστατικό, περιλαμβανομένης της αντίδρασης των Αρχών».
Η Narges Mohammadi, ιρανή κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης που είναι φυλακισμένη, εξέφρασε ανησυχία για την υπόθεση, δηλώνοντας: «Οι γυναίκες πληρώνουν το τίμημα της ανυπακοής, αλλά δεν υποκύπτουμε στη βία». «Η φοιτήτρια που διαμαρτυρήθηκε στο πανεπιστήμιο μετέτρεψε το σώμα της – που για καιρό θεωρούνταν όπλο καταστολής – σε σύμβολο διαφωνίας. Ζητώ την ελευθερία της και την παύση της παρενόχλησης των γυναικών».