Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα έχει σίγουρα «ιστορική σημασία»: η Αμερική καλείται σήμερα να αποφασίσει αν η Κάμαλα Χάρις ή ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία εξαιρετικής έντασης, που παραμένει αμφίρροπη ως την τελευταία στιγμή.
Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 06:00 τοπική ώρα στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ (13:00 ώρα Ελλάδας), και εκατομμύρια ψηφοφόροι θα ρίξουν τις ψήφους τους, προσθέτοντας στις ήδη πάνω από 80 εκατομμύρια ψήφους που είχαν κατατεθεί είτε με πρόωρη ψηφοφορία είτε με επιστολική ψήφο.
Είναι αβέβαιο αν ο χρόνος που θα χρειαστεί για να αναδειχθεί ο νικητής μεταξύ της 60χρονης Δημοκρατικής αντιπροέδρου και του 78χρονου Ρεπουμπλικανού υποψηφίου θα μετριέται σε ώρες ή ημέρες, αφού οι δύο υποψήφιοι έχουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά και οράματα για τη χώρα.
Στις προεκλογικές συγκεντρώσεις τους, συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες δύο φαινομενικά αντίθετα τμήματα της αμερικανικής κοινωνίας, με το κάθε στρατόπεδο να θεωρεί βέβαιο ότι το άλλο θα οδηγήσει τη χώρα σε καταστροφή.
«Αν δεν κερδίσει αυτή, είμαστε χαμένοι. Εντελώς. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα καταστρέψει τα πάντα. Είναι εκτός ελέγχου», λέει ο Ρόμπιν Μάθιους, ένα 50χρονο στέλεχος συνεταιρισμού που πήγε να ακούσει την Κάμαλα Χάρις χθες το βράδυ στη Φιλαδέλφεια.
Από την άλλη, η Ρουθ Μακντάουελ πιστεύει ότι ο Τραμπ «είναι αυτός που θα σώσει αυτή τη χώρα». Η 65χρονη διοικητική υπάλληλος, που παρευρέθηκε στην τελευταία συγκέντρωση του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου στο Μίσιγκαν, εκφράζει τη θλίψη της για τα εγγόνια της αν η αντιπρόεδρος κερδίσει.
Η Κάμαλα Χάρις χαρακτήρισε τον αντίπαλό της «φασίστα», ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ την αποκαλεί «ηλίθια» και δηλώνει πως εκείνη θα «καταστρέψει» τη χώρα.
Η απόφαση των ψηφοφόρων θα έχει έτσι κι αλλιώς «ιστορική σημασία». Είτε οι ΗΠΑ θα στείλουν για πρώτη φορά μια γυναίκα στον Λευκό Οίκο, είτε θα εκλέξουν και πάλι τον λαϊκιστή υποψήφιο, που έχει καταδικαστεί και αντιμετωπίζει πολυάριθμες διώξεις, ενώ η προηγούμενη θητεία του (2017-2021) έφερε συνεχείς αναταράξεις στη χώρα και τον κόσμο.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τους δύο αντιπάλους σχεδόν ισόπαλους στις επτά κρίσιμες πολιτείες, οι οποίες θα καθορίσουν ποιος θα συγκεντρώσει τους 270 εκλέκτορες από τους 538 που απαιτούνται για τη νίκη.
Η Κάμαλα Χάρις, σε αυτή τη σύντομη προεκλογική εκστρατεία, βασίστηκε στο μήνυμα της προστασίας της δημοκρατίας και του δικαιώματος στην άμβλωση, ελπίζοντας να προσελκύσει γυναίκες και μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς. Η Δημοκρατική υποψήφια, της οποίας ο πατέρας είναι Τζαμαϊκανός και η μητέρα Ινδή, οργανώνει την εκλογική της βραδιά στο πανεπιστήμιο Χάουαρντ στην Ουάσιγκτον, γνωστό και ως «το μαύρο Χάρβαρντ».
Ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρεθεί στο Παλμ Μπιτς, στη Φλόριντα, όπου έχει την κατοικία του. Στην εκστρατεία αυτή, χρησιμοποίησε το ίδιο αφήγημα του 2016 και του 2020, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως τον αντισυστημικό υποψήφιο που στηρίζει τον λαό και ισχυριζόμενος ότι είναι ο μόνος που μπορεί να σώσει τη χώρα από την καταστροφή, την οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, φέρνουν οι μετανάστες και ο πληθωρισμός.
Η προεκλογική αυτή κούρσα, που ολοκληρώνεται σήμερα, ήταν γεμάτη ανατροπές: από την ξαφνική υποψηφιότητα της αντιπροέδρου τον Ιούλιο, μετά την απόσυρση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, έως και δύο απόπειρες δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου των Ρεπουμπλικανών, ο οποίος κατηγορείται σε τέσσερις διαφορετικές υποθέσεις.
Το τι ακολουθεί παραμένει ασαφές.
Τα δύο στρατόπεδα έχουν καταθέσει δεκάδες προσφυγές στα δικαστήρια, ενώ δύο στους τρεις Αμερικανούς φοβούνται ενδεχόμενα επεισόδια βίας μετά την εκλογική αναμέτρηση.
Σε ορισμένα εκλογικά κέντρα έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας, όπως η χρήση drones και ελεύθερων σκοπευτών στις ταράτσες. Εκλογικοί αξιωματούχοι έχουν επίσης εκπαιδευτεί στο πώς να ασφαλίζουν τους χώρους και να απωθούν εισβολείς με πυροσβεστικές μάνικες. Στην Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος, το Καπιτώλιο και άλλα σημαντικά κτίρια έχουν περικλειστεί με μεταλλικούς φράχτες, ενώ πολλά καταστήματα έχουν καλύψει τις βιτρίνες τους με σανίδες, εν όψει πιθανών επεισοδίων.
Οι μνήμες της 6ης Ιανουαρίου 2021, όταν υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, είναι ακόμα ζωντανές.
Παρότι δεν είναι βέβαιο ότι θα σημειωθούν αντίστοιχα επεισόδια, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς στις ομιλίες του ότι «κλέβουν σαν διάβολοι».
Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλος να δηλώσει πρόωρα νικητής, όπως έκανε και το 2020.