Ολοκληρώθηκε η συζήτηση των τεσσάρων υποψηφίων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρικό άξονα τις αποκαλύψεις, τις αντιπαραθέσεις και τις διαφωνίες. Παράλληλα, έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, διαμαρτύρονταν οι εργαζόμενοι στα μέσα «Στο Κόκκινο» και «Αυγή», οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες.
Οι Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος, Νικόλας Φαραντούρης και Απόστολος Γκλέτσος αντάλλαξαν απόψεις σε τέσσερις θεματικές ενότητες: Οικονομία, Κλιματική Κρίση, Κοινωνικό Κράτος/Κόμμα-Οργάνωση και Εξωτερική Πολιτική. Αμέσως μετά, ο καθένας παρουσίασε το προσωπικό του όραμα.
Κριτική προς τον Στέφανο Κασσελάκη
Ο Παύλος Πολάκης, απαντώντας σε ερώτηση για την καθυστερημένη έρευνα στο «πόθεν έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη, σχολίασε: «Δυστυχώς εμπιστευτήκαμε ανθρώπους που μας τον γνώρισαν και ήταν και μέσα στον τομέα διαφάνειας». Πρόσθεσε ότι άλλαξε γνώμη μετά τη «τρομερή δήλωση του πατέρα του, ότι ναι, χρωστάω 4 εκατομμύρια, αλλά αυτά είναι σε μία λιβεριανή εταιρεία, μόνο που σε αυτή την εταιρεία είναι αυτός και η σύζυγός του μέτοχοι». Ο Πολάκης τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπερήφανος γιατί διαχειρίστηκε τέσσερα χρόνια δημόσιο χρήμα χωρίς να κλέψει 0,50 €».
«Μαύρα ταμεία» στον ΣΥΡΙΖΑ
Απαντώντας στην κατηγορία του Κασσελάκη για «μαύρα ταμεία», ο Πολάκης δήλωσε: «Προφανώς και δεν υπήρχαν μαύρα ταμεία. Αυτό που υπήρχε ήταν ένα ψεύτικο “πόθεν έσχες” του Στέφανου Κασσελάκη και εταιρείες που δεν δήλωσε». Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περήφανος που «διαχειρίστηκε δισεκατομμύρια δίχως να λείψει ούτε ένα ευρώ».
Παρέμβαση Γκλέτσου για τις ανεμογεννήτριες
Ο Απόστολος Γκλέτσος ανέφερε: «Έχουμε 5.000 ανεμογεννήτριες και ξέρετε πόσο ρεύμα βγάζουν; Μηδέν. Διότι δεν έχουν βάλει ακόμη μπαταρίες». Ο Πολάκης τον διόρθωσε, εξηγώντας ότι οι ανεμογεννήτριες δεν αποθηκεύουν ενέργεια.
Επίκεντρο: Η Οικονομία
Ο Γκλέτσος δήλωσε πως υπό την ηγεσία του «δεν θα ψηφίζαμε καθόλου τον προϋπολογισμό», κατακρίνοντας τη φτώχεια των πολιτών έναντι των αυξημένων κερδών των καρτέλ. Ο Πολάκης πρότεινε την επαναφορά του 13ου μισθού και σύνταξης, υποστηρίζοντας ότι τα πλεονάσματα το επιτρέπουν, και τάχθηκε υπέρ της αναστροφής της «υποτίμησης της εργασίας». Ο Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για αισχροκέρδεια, λέγοντας πως «η κυβέρνηση είναι ο καλύτερος τροχονόμος για τα υπερκέρδη».
Ο Φαραντούρης πρότεινε τη δημιουργία ταμείου εγγυοδοσίας για τη στέγη και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ενώ υποστήριξε τη δημόσια πολιτική για τη στέγη, με στόχο 10.000 σπίτια το χρόνο. Σε ερώτηση του Πολάκη για την επαναφορά στρατηγικών τομέων στο δημόσιο, ο Φάμελλος επισήμανε: «Έχουμε καταθέσει ήδη τετραπλή πρόταση για δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ».
Εξωτερική Πολιτική
Ο Φάμελλος χαρακτήρισε την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης «κρυφή διπλωματία» με λανθασμένες κινήσεις, ενώ ο Φαραντούρης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ολιγωρία» στα ζητήματα των Σκοπίων. Ο Γκλέτσος υπογράμμισε την ανάγκη ευρωπαϊκής και ανθρωπιστικής διαχείρισης του μεταναστευτικού. Ο Πολάκης, από την πλευρά του, επέκρινε την επιλογή της κυβέρνησης να στείλει όπλα στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι έπρεπε να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής. Για τη Μέση Ανατολή, σχολίασε πως η στάση του Ισραήλ «έχει ξεπεράσει προ πολλού τη νόμιμη άμυνα».