Ξεκινά η δίκη με 25 κατηγορούμενους που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους σε κύκλωμα trafficking γυναικών από την Κολομβία, οι οποίες αναγκάζονταν να εκδίδονται σε 12 οίκους ανοχής.
Ένα μέλος του κυκλώματος είχε αναφερθεί και στην υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό.
Ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα trafficking που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας πρόκειται να κριθεί την ερχόμενη εβδομάδα από την Ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς ξεκινά η δίκη των 25 κατηγορούμενων, οι οποίοι έφερναν γυναίκες από την Κολομβία και τις εξέδιδαν σε 10 οίκους ανοχής.
Η αστυνομική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «Αμαρυλλίς», οδήγησε σε συλλήψεις, μεταξύ των οποίων του «Αρχηγού» από τη Γλυφάδα, της συντρόφου του που είχε τον ρόλο του «Υπαρχηγού» και μιας 71χρονης γυναίκας, γνωστής ως «Μαρίνα», το όνομα της οποίας ακούστηκε και στην υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πατρίς», που παρουσίασε τα στοιχεία του βουλεύματος και τις καταθέσεις των θυμάτων, τα μέλη του κυκλώματος υπόσχονταν μια καλύτερη ζωή στην Ελλάδα, αλλά μόλις οι γυναίκες έφταναν στη χώρα, οδηγούνταν στην πορνεία.
Το mail από άγνωστη γυναίκα
Η επιχείρηση ξεκίνησε το 2022 μετά από ένα ανώνυμο email που έλαβαν οι αρχές, στο οποίο μία γυναίκα, που φέρεται να ήταν εκδιδόμενη, κατήγγειλε το κύκλωμα. Στο email κατονομάζονταν ο «40χρονος μαστροπός» και άλλοι εμπλεκόμενοι, με λεπτομέρειες για τους οίκους ανοχής και τον τρόπο με τον οποίο εξαναγκάζονταν οι κοπέλες. Δύο μήνες αργότερα, στις 21 Δεκεμβρίου 2022, οι ελληνικές αρχές έλαβαν πληροφορία από το προξενείο της Κολομβίας στην Ιταλία σχετικά με μια γυναίκα που ζητούσε βοήθεια, καθώς είχε πέσει θύμα εκμετάλλευσης στην Αθήνα. Στην καταγγελία της ανέφερε ότι της είχαν υποσχεθεί εργασία, αλλά όταν έφτασε, βρέθηκε με χρέος 3.500 ευρώ και εξαναγκάστηκε να εκδίδεται, υπό την απειλή ότι θα έβλαπταν τα παιδιά της στην Κολομβία αν επιχειρούσε να φύγει.
Η έρευνα των αρχών απέφερε αποτελέσματα, οδηγώντας σε συλλήψεις στο τέλος Ιουνίου 2023.
Καταθέσεις και αμοιβές
Τέσσερα άτομα οδηγήθηκαν στη φυλακή, ενώ οι γυναίκες από την Κολομβία περιέγραψαν στις αρχές όσα είχαν βιώσει. Σύμφωνα με τις καταθέσεις, κάθε ερωτικό ραντεβού κόστιζε 50 ευρώ, με τις γυναίκες να κρατούν τα μισά και τα υπόλοιπα να πηγαίνουν στον «Αρχηγό». Το βούλευμα αναφέρει ότι:
«Υπήρχε διεθνικό εγκληματικό δίκτυο, το οποίο αποτελούνταν από δύο εγκληματικές οργανώσεις με ιεραρχική δομή και αλληλένδετη δράση, οι οποίες δρούσαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κολομβία. Εκμεταλλεύονταν σεξουαλικά και οικονομικά γυναίκες από το εξωτερικό, κυρίως από την Κολομβία, τις οποίες στρατολογούσαν με ψεύτικες υποσχέσεις και τις μετέφεραν στην Ελλάδα, όπου τις εγκαθιστούσαν σε διαμερίσματα και τις εξανάγκαζαν να εκδίδονται σε 12 οίκους ανοχής στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη».
Οι γυναίκες παρακολουθούνταν μέσω καμερών, ενώ το πρόγραμμα στους οίκους ανοχής κανονιζόταν από μία εκ των κατηγορουμένων. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι γυναίκες τιμωρούνταν με πρόστιμα αν δεν μπορούσαν να εργαστούν, π.χ. λόγω ασθένειας.
«Τους κρατούσαν τα διαβατήρια»
Μία γυναίκα κατέθεσε: «Στα τέλη Φεβρουαρίου 2023, μια φίλη μου πρότεινε να δουλέψω σε οίκους ανοχής στην Ελλάδα. Μου έδειξε ένα βίντεο με μια άλλη Κολομβιανή που έδειχνε τη δουλειά εκεί. Με παρέλαβε από το αεροδρόμιο ο (σ.σ. κατηγορούμενος) και με ενημέρωσε ότι θα εργάζομαι σε συγκεκριμένους οίκους ανοχής. Για τις συνθήκες εργασίας με ενημέρωσε η (σ.σ. κατηγορούμενη), η οποία πωλούσε στα κορίτσια φαγητό, εσώρουχα, προφυλακτικά και ναρκωτικά». Μια άλλη γυναίκα ανέφερε ότι τους κρατούσαν τα διαβατήρια: «Η (σ.σ. κατηγορούμενη) μας πήγε στα δωμάτια και μας είπε ότι το ενοίκιο είναι 40 ευρώ η καθεμία, που προστίθεται στο συνολικό χρέος μας. Κράτησε τα διαβατήριά μας για να διασφαλίσει ότι δεν θα φύγουμε χωρίς να ξεπληρώσουμε το χρέος μας».
Οι βασικοί κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εμπορία ανθρώπων, εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς φέρονται να νομιμοποιούσαν τα έσοδα τους μέσω τριών εταιρειών.