Οι στρατιωτικές επιθέσεις στον Λίβανο, με τη χρήση τοξικών όπλων όπως οι βόμβες λευκού φωσφόρου, έχουν δημιουργήσει ανησυχίες για πιθανές επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα της Κύπρου και της Ελλάδας. Ο Μιχάλης Πετράκης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, εξηγεί ότι οι περιβαλλοντικές συνέπειες αυτών των επιθέσεων δεν περιορίζονται μόνο στη Μέση Ανατολή.
Οι τοξικοί ρύποι που απελευθερώνονται στον αέρα μπορούν να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις μέσω των ατμοσφαιρικών ρευμάτων, φτάνοντας ακόμα και στην Κύπρο ή την Ελλάδα. Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η συγκέντρωση αυτών των σωματιδίων μειώνεται σημαντικά με την απόσταση, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων των περιοχών αυτών.
Σχετικά με τις βόμβες λευκού φωσφόρου, αν και είναι εξαιρετικά τοξικές, ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι πολύ χαμηλός, καθώς η τοξικότητά τους αφορά κυρίως άτομα που βρίσκονται κοντά στις περιοχές των επιθέσεων. Παράλληλα, τονίζεται ότι για τη μεταφορά των ρύπων απαιτούνται συγκεκριμένες ατμοσφαιρικές συνθήκες, όπως οι κατάλληλοι άνεμοι, ώστε να φτάσουν οι ρύποι στην Κύπρο ή την Ελλάδα.
Τέλος, παραδείγματα από το παρελθόν, όπως η μεταφορά ηφαιστειακών σωματιδίων σε μεγάλες αποστάσεις, δείχνουν ότι παρόμοια φαινόμενα έχουν ως αποτέλεσμα τόσο αραιές συγκεντρώσεις που δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την υγεία.
πηγή: newsbomb.gr