Τις τελευταίες ημέρες προκλήθηκε αναστάτωση λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων ευλογιάς σε κτηνοτροφικές μονάδες στη Ροδόπη, τον Έβρο και πιο πρόσφατα στον δήμο Εμμανουήλ Παπά στις Σέρρες.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Βασίλης Αναστασιάδης, παρακολούθησε τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του υφυπουργού αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Χρήστου Κέλλα.
Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε το μεσημέρι και ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν χθες στην περιοχή, τα οποία έδειξαν μόνο ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Το νέο κρούσμα στις Σέρρες, μετά από τα θετικά κρούσματα στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, κινητοποίησε το υπουργείο, το οποίο συνεργάζεται με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές, την περιφέρεια και τους κτηνοτρόφους για τον έλεγχο της ζωονόσου, όπως ανέφερε ο κ. Κέλλας.
«Ευτυχώς η πανώλη των αιγοπροβάτων που εκδηλώθηκε προ διμήνου, τώρα βρίσκεται σε αποδρομή και στόχος μας είναι η εξάλειψη και της ευλογιάς».
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο υφυπουργός συναντήθηκε με το ζευγάρι των κτηνοτρόφων, στη μονάδα των οποίων εντοπίστηκε το κρούσμα, με αποτέλεσμα τα ζώα τους να οδηγηθούν σε σφαγή και υγειονομική ταφή.
Ο κ. Κέλλας εξέφρασε την απογοήτευση των κτηνοτρόφων: «Πραγματικά ο άνθρωπος ήταν πολύ στενοχωρημένος και η γυναίκα του γιατί χάνουν το βιός τους και έχουν μια ιδιαίτερη σύνδεση με τα ζώα τους». Παράλληλα, τους καθησύχασε λέγοντας πως
θα αποζημιωθούν για όλα τα ζώα τους και για την πανώλη που τα είχε πλήξει. Γίνεται ήδη η καταγραφή των ζώων πριν οδηγηθούν σε σφαγή και ταφή, ενώ η απόφαση για τις αποζημιώσεις είναι έτοιμη. Οι αποζημιώσεις θα είναι αυξημένες κατά 60-70% σε σύγκριση με την περσινή απόφαση για τα ζώα που θανατώνονται. Σχετικά με την ανασύσταση του χαμένου ζωικού κεφαλαίου, αυτή θα γίνει μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από τις Βρυξέλλες. Βάσει αυτού του προγράμματος, τα ζώα θα αντικαθίστανται δωρεάν ή μέσω συνεργασίας με την τράπεζα Πειραιώς, θα χρηματοδοτείται το 95% του κόστους αντικατάστασης με χαμηλό επιτόκιο.
Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο, στις εγκαταστάσεις όπου εμφανίζεται κρούσμα, δημιουργείται ζώνη προστασίας τριών χιλιομέτρων και ζώνη επίβλεψης δέκα χιλιομέτρων, όπου ελέγχονται όλα τα ζώα μέσω αιμοληψιών. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε επιφυλακή για την ανίχνευση των συμπτωμάτων και την άμεση αντιμετώπισή τους.
Ο υφυπουργός Χ. Κέλλας ανέφερε ότι τα κρούσματα στον Έβρο ανέρχονται σε 62, με 49 στο βόρειο τμήμα του νομού και 13 στο νότιο.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλεί τους κτηνοτρόφους και όσους εμπλέκονται στο εμπόριο αιγοπροβάτων να παρακολουθούν για συμπτώματα και να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές.
Σημειώνεται ότι η ζωονόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και τα προϊόντα, όπως κρέας, γάλα, τυρί και γιαούρτι, μπορούν να καταναλώνονται με ασφάλεια.