Η αντιπολίτευση στην Αλβανία κλιμάκωσε χθες (29/10) τις ενέργειές της για «πολιτική ανυπακοή», διακόπτοντας την κυκλοφορία σε μεγάλες κεντρικές οδικές αρτηρίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του Μπερίσα και με αίτημα τη σύσταση υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Σε μια πανεθνική διαδήλωση, μέλη της αντιπολίτευσης εμπόδισαν την κυκλοφορία σε βασικούς δρόμους, συμπεριλαμβανομένου ενός κεντρικού αυτοκινητόδρομου που οδηγεί στην Τίρανα και σε πέντε άλλους κύριους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα. Με σύνθημα «Πολιτική ανυπακοή, σήμερα ή ποτέ!», το Δημοκρατικό Κόμμα ηγήθηκε των διαδηλώσεων. Στην Τίρανα, βουλευτές της αντιπολίτευσης στάθμευσαν τα οχήματά τους μπλοκάροντας τους δρόμους για τρεις ώρες, ενώ σε άλλες περιοχές υποστηρικτές έκαναν καθιστικές διαμαρτυρίες ή έκαψαν λάστιχα.
Οι Δημοκρατικοί, υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, κατηγορούν τους Σοσιαλιστές του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα για διαφθορά, παραποίηση προηγούμενων εκλογών και κατάχρηση της δικαστικής εξουσίας. Η αστυνομία έλαβε εντολές να προστατεύσει κυβερνητικά κτήρια και να διατηρήσει την τάξη, με αποτέλεσμα κάποιες σποραδικές συγκρούσεις με διαδηλωτές, που σταδιακά διαλύθηκαν αργά το βράδυ.
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν μελλοντικές αντικυβερνητικές δράσεις, ενώ ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης καταγγέλλει τις συλλήψεις του Μπερίσα και του πρώην προέδρου Ιλίρ Μέτα, θεωρώντας τες πολιτικά υποκινούμενες. Ένας άλλος βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο Έρβιν Σαλιαντζί, καταδικάστηκε για συκοφαντία και οδηγήθηκε στη φυλακή.
Από το 2013, οι Δημοκρατικοί οργανώνουν δυναμικές διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης, ενώ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές την ερχόμενη άνοιξη οι Σοσιαλιστές του Ράμα φαίνεται να έχουν το προβάδισμα, επωφελούμενοι από τις εσωτερικές διαιρέσεις της αντιπολίτευσης. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ προτρέπουν την αντιπολίτευση να επιστρέψει στο διάλογο με την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι η βία δεν προωθεί την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Το 2020, η ΕΕ ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις πλήρους ένταξης με την Αλβανία, η οποία ήδη τον Οκτώβριο ξεκίνησε συνομιλίες με στόχο την ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές για το κράτος δικαίου, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.