Στο Αστυνομικό Τμήμα του Κορυδαλλού βρίσκονται υπό κράτηση οι δύο υπαρχιφύλακες του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού, οι οποίοι κατηγορούνται για «έκθεση σε θανατηφόρο βλάβη» σε σχέση με την αυτοκτονία νεαρής κρατούμενης στον χώρο του νοσοκομείου τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο.
Η υπόθεση προκαλεί ερωτήματα, καθώς οι δύο υπαρχιφύλακες, οι οποίοι θα οδηγηθούν αύριο (29/10) στον ανακριτή, φέρεται να μην έχουν παραβεί κανόνες του Σωφρονιστικού Κώδικα ή της νομοθεσίας.
Η κρατούμενη, ελληνικής καταγωγής, μεταφέρθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από τις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού στο Νοσοκομείο Κρατουμένων, όπου κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή της σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Μεταφέρθηκε άμεσα στο Δρομοκαΐτειο, όπου έλαβε εξιτήριο την ίδια ημέρα και επέστρεψε στις φυλακές Κορυδαλλού.
Στις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής, μεταφέρθηκε εκ νέου από τις Γυναικείες Φυλακές στο Νοσοκομείο Κρατουμένων, όπου της δόθηκε εντολή για μεταφορά σε εξωτερικό νοσοκομείο για επανεκτίμηση. Η μεταφορά δεν πραγματοποιήθηκε και η κρατούμενη παρέμεινε στο νοσοκομείο της φυλακής, όπου ο υπαρχιφύλακας της βραδινής βάρδιας την εντόπισε νεκρή στις 22:30 το βράδυ της Παρασκευής.
Ο υπαρχιφύλακας κάλεσε αμέσως τον γιατρό της βάρδιας, ο οποίος επιχείρησε ανάνηψη, αλλά δεν τα κατάφερε. Η κρατούμενη είχε κρεμαστεί με κορδόνι από την φόρμα της.
Η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Πειραιά διέταξε τη σύλληψη των δύο υπαρχιφυλάκων (του απογευματινού και του βραδινού της Παρασκευής), θεωρώντας τους υπεύθυνους για τον θάνατο της κρατούμενης.
Ωστόσο, σύμφωνα με το dikastiko.gr, είχε διενεργηθεί ο απαιτούμενος έλεγχος στην κρατούμενη και είχε διαπιστωθεί ότι δεν είχε αιχμηρά αντικείμενα ή παράνομες ουσίες, ενώ στα κορδόνια από τις φόρμες ή τα παπούτσια δεν προβλέπεται αφαίρεση, όπως εξηγούν οι συνάδελφοί τους.
Σπ. Καρακίτσος: «Οι εργαζόμενοι στις Φυλακές δεν θα παίξουμε τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου»
Ο Σπύρος Καρακίτσος, πρώην πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, δήλωσε στο dikastiko.gr:
«Στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, που απλά μετονομάστηκε σε Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων, δεν υπάρχει θάλαμος αυξημένης φροντίδας. Σύμφωνα με τον Σωφρονιστικό Κώδικα, δεν προβλέπεται να αφαιρούνται τα κορδόνια από τον ρουχισμό των κρατουμένων. Το νοσοκομείο δεν έχει ειδικό εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας και δεν υπάρχει ψυχιατρικό τμήμα για κρατούμενες γυναίκες. Η Πολιτεία πρέπει να φροντίσει τόσο για την ασφάλεια των κρατουμένων όσο και για τους εργαζόμενους στις φυλακές».
Η σύλληψη των δύο υπαρχιφυλάκων για την αυτοκτονία της κρατούμενης, παρά το ότι είχε προηγουμένως εξεταστεί σε εξωτερικό νοσοκομείο, φαίνεται άδικη. Οι εργαζόμενοι στις Φυλακές δεν φέρουν ευθύνη για τα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος και δεν θα παίξουν τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου».Θ