Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνίασε υπόθεση παράνομης αναμετάδοσης συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών και κατέσχεσε τον σχετικό εξοπλισμό σε τρεις τοποθεσίες σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΛΑΣ, η οικονομική ζημία που υπέστη η καταγγέλλουσα εταιρεία από αυτήν την παράνομη δραστηριότητα εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 125.000.000 ευρώ μέσα σε διάστημα ενός έτους.
Με βάση την ΕΛΑΣ, η έρευνα ξεκίνησε μετά από μήνυση παρόχου, η οποία οδήγησε, σε συνδυασμό με εισαγγελική εντολή, στην ανακάλυψη τεσσάρων ιστοτόπων που αναμετέδιδαν παράνομα συνδρομητικές υπηρεσίες, συνδεδεμένων με τρεις ελληνικές IP διευθύνσεις.
Η ψηφιακή έρευνα αποκάλυψε την ταυτότητα τριών ατόμων, εναντίον των οποίων κατατέθηκε δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διακεκριμένη παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας κατ’ εξακολούθηση. Κατηγορούνται ότι ήταν μέλη μιας οργανωμένης και συνεχούς δράσης ομάδας, η οποία αποκωδικοποιούσε και μετέδιδε παράνομα τα συνδρομητικά κανάλια της εταιρείας, χρεώνοντας στους ενδιαφερόμενους συνδρομή.
Όπως αναφέρει η αστυνομία, δύο από τα μέλη διαχειρίζονταν τους διακομιστές της οργάνωσης, ενώ το τρίτο πρόσωπο κατηγορείται για παράνομη πρόσβαση στο περιεχόμενο χωρίς άδεια του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Κατά τις έρευνες σε τρεις χώρους σε Αττική και Θεσσαλονίκη βρέθηκε εξειδικευμένος εξοπλισμός, όπως:
- ειδικά τροποποιημένη συσκευή που συνδεόταν με παράνομους διακομιστές για αναμετάδοση τηλεοπτικών καναλιών και πρόσβαση σε συνδρομητικές υπηρεσίες δύο παρόχων,
- ηλεκτρονικός υπολογιστής με υψηλής απόδοσης κάρτα γραφικών και αδιάκοπη παροχή ρεύματος, που λειτουργούσε ως διακομιστής IPTV,
- 2 κινητά τηλέφωνα, 5 εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και 6 usbstick.
Τα κατασχεμένα ψηφιακά τεκμήρια θα σταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για επιπλέον ανάλυση.