Σε κάθε σπίτι υπάρχουν αντικολλητικά τηγάνια. Είναι εύχρηστα και επιτρέπουν το μαγείρεμα σε σύντομο χρόνο.
Για την κατασκευή της αντικολλητικής επικάλυψης σε κατσαρόλες και τηγάνια, χρησιμοποιούνται ουσίες όπως το πολυτετραφθοροαιθυλένιο (PTFE), γνωστό ως teflon, και το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA).
Και οι δύο ουσίες εξασφαλίζουν την ομαλή επιφάνεια, η οποία εμποδίζει την προσκόλληση του φαγητού κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Υπάρχουν επίσης αντικολλητικά τηγάνια με κεραμικές επενδύσεις, βασισμένες σε καινοτόμες επικαλύψεις από άμμο, χωρίς τον κίνδυνο έκλυσης επιβλαβών χημικών ουσιών.
Ωστόσο, έχουν αναφερθεί περιστατικά υπερθέρμανσης του teflon. Σε θερμοκρασίες άνω των 260°C, οι επενδύσεις αρχίζουν να διασπώνται, απελευθερώνοντας τοξικές ουσίες στον αέρα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η εισπνοή αυτών των αναθυμιάσεων μπορεί να προκαλέσει πυρετό, γνωστό ως πυρετός πολυμερούς καπνού ή «γρίπη τεφλόν».
Η «γρίπη τεφλόν» προκαλεί παροδικά συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως ρίγη, πυρετό, πονοκέφαλο και πόνους στο σώμα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 4-10 ώρες μετά την έκθεση και υποχωρούν συνήθως εντός 12-48 ωρών.
Κάθε πότε χρειάζονται αντικατάσταση
Ακόμη και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, η επίστρωση teflon φθείρεται με τον καιρό, σύμφωνα με ένα άρθρο του 1998 στο περιοδικό «Polymer Degradation and Stability». Αν θερμαίνετε το τηγάνι σας συχνά στους 127 °C (θερμοκρασία μαγειρέματος μπριζόλας), η διάρκεια ζωής του θα είναι περίπου 2-3 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη του 2001 στο περιοδικό Nature.