Ένα νέο κύμα επιθέσεων που στόχευε μέλη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο άφησε πίσω του «εννέα νεκρούς και πολλές χιλιάδες τραυματίες», σε ένα περιστατικό που θυμίζει «σενάριο ταινίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, χιλιάδες μέλη της οργάνωσης έφεραν επάνω τους βομβητές που εξερράγησαν ταυτόχρονα. Ειδικοί εκτιμούν ότι τα εκρηκτικά είχαν τοποθετηθεί στους βομβητές πριν από την παράδοσή τους, πιθανότατα μέσω μιας εξελιγμένης επιχείρησης διείσδυσης στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η εταιρεία Gold Apollo από την Ταϊπέι δήλωσε ότι είχε δώσει άδεια χρήσης του σήματός της, ωστόσο οι συσκευές κατασκευάστηκαν από την BAC Consulting KFT, εταιρεία με έδρα τη Βουδαπέστη.
Σε τηλεοπτική ομιλία, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, είχε προειδοποιήσει τα μέλη της οργάνωσης για τον κίνδυνο των τηλεειδοποιητών τους, καλώντας τους να τους «σπάσουν, να τους θάψουν ή να τους κλειδώσουν σε ένα σιδερένιο κουτί». Παρά την προειδοποίηση, η ομάδα συνέχισε να διανέμει τηλεειδοποιητές στα μέλη της.
Η επίθεση, που αποδίδεται στην ισραηλινή Μοσάντ, έγινε εφικτή χάρη σε τροποποίηση της μπαταρίας ιόντων λιθίου στους βομβητές, μετατρέποντάς την σε μικρογραφία κεφαλής αντιαρματικού όπλου. Στόχος ήταν τα εσωτερικά όργανα των θυμάτων. Πολλά μέλη της Χεζμπολάχ τυφλώθηκαν, καθώς έφεραν τους βομβητές κοντά στα πρόσωπά τους για να ελέγξουν για μήνυμα, όταν συνέβησαν οι εκρήξεις.
Ο Θοδωρής Λιόλιος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Οπλικών Επιστημών ΣΣΕ, ανέφερε την ανάγκη για «αντίστροφη μηχανική» στον στρατό, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια του εξοπλισμού. Αν και η έκρηξη είχε μικρή ακτίνα δράσης, μόνο όποιος είχε τον βομβητή υπέστη τις συνέπειες. Η επίθεση θεωρείται πρωτοφανής και οδηγεί σε αυστηρούς ελέγχους για τέτοιες συσκευές στο μέλλον.
Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ και προειδοποίησε ότι «θα λάβει σίγουρα τη δίκαιη τιμωρία του». Παράλληλα, δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στη Γάζα για να στηρίξει τους Παλαιστινίους.
Η Μοσάντ, που είναι γνωστή για τις επιτυχείς επιχειρήσεις της σε ξένο έδαφος, συμμετείχε στην επίθεση μέσω της μετατροπής των τηλεειδοποιητών της Χεζμπολάχ σε εκρηκτικές συσκευές. Αυτές ενεργοποιήθηκαν όταν τα μέλη της οργάνωσης έλαβαν ένα μήνυμα που φαινόταν να προέρχεται από την ηγεσία της Χεζμπολάχ. Ωστόσο, αντί να παραλάβουν μήνυμα, το σύστημα ενεργοποίησε τα εκρηκτικά, προκαλώντας τον θάνατο και τον τραυματισμό χιλιάδων ανθρώπων.
Η Μοσάντ έχει ιστορία σε τέτοιες επιχειρήσεις, με πιο γνωστή την απαγωγή του Ναζί Άντολφ Άιχμαν το 1960. Παράλληλα, είχε συμμετάσχει σε πολλές ακόμη επικίνδυνες και κινηματογραφικές επιθέσεις, όπως η δολοφονία του Μοχσέν Φαχριζαντέχ το 2020, που ήταν επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.