Έντονη συζήτηση έχει προκαλέσει η απόφαση του Έντι Ράμα να ιδρύσει ένα αυτόνομο μουσουλμανικό κράτος στην Αλβανία, το οποίο θα λειτουργεί όπως το Βατικανό και θα ανήκει στους Μπεκτασήδες των Βαλκανίων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το νέο κράτος θα ονομάζεται «κυρίαρχο κράτος του τάγματος των Μπεκτασήδων» και θα διαθέτει δική του κυβέρνηση, διαβατήρια και σύνορα.
Όπως αναφέρει το Euronews, οι Μπεκτασήδες είναι ένα παρακλάδι του σουφισμού, που ανήκει στις ασκητικές κοινότητες του Ισλάμ και πιστεύει ότι το ανθρώπινο πεπρωμένο εξαρτάται από τη θέληση του Θεού.
Το τάγμα δημιουργήθηκε στην Ανατολία της Τουρκίας και έγινε το επίσημο τάγμα των επίλεκτων στρατιωτικών σωμάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, των Γενίτσαρων. Ωστόσο, γρήγορα διώχθηκε για τις ιδέες και την πολιτική του επιρροή.
Σε αντίθεση με τον Χριστιανισμό, το Ισλάμ, λόγω πολιτικών, οικονομικών και ιστορικών παραγόντων, ξεκίνησε ως φιλελεύθερο και κατέληξε συντηρητικό. Όταν ο εθνικισμός έκανε την εμφάνισή του, στη Δύση σχετιζόταν με τις εθνότητες, ενώ στην Ανατολή με τη θρησκεία.
Οι Μπεκτασήδες απαγορεύτηκαν για πρώτη φορά τον 17ο αιώνα από τον σουλτάνο Μαχμούτ Β’ και ξανά το 1925 από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος επιδίωκε να ελέγξει τις θρησκευτικές ηγεσίες μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ως αποτέλεσμα, οι Μπεκτασήδες διασκορπίστηκαν στα Βαλκάνια, κυρίως στην Αλβανία, το Κόσοβο και τη Βόρεια Μακεδονία. Κάποιοι όμως έμειναν στην Άγκυρα της Τουρκίας, ιδρύοντας ξεχωριστό τάγμα και διακόπτοντας τους δεσμούς με τους Βαλκάνιους Μπεκτασήδες.
Η απόφαση του Ράμα αφορά τους Μπεκτασήδες των Βαλκανίων και όχι εκείνους της Τουρκίας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «Μπεκτασισμός και θρησκευτικό κράτος είναι έννοιες ασύμβατες μεταξύ τους».