Ο 88χρονος Ιουάο Χακαμάντα, που είχε περάσει 46 χρόνια στα κελιά των μελλοθανάτων, αθωώθηκε σήμερα (26/9) από το δικαστήριο της Σιζουόκα, έπειτα από αναθεώρηση της δίκης του.
Ο Χακαμάντα, που κατέχει το ρεκόρ για τα περισσότερα χρόνια που κάποιος έχει περάσει σε κελιά θανατοποινιτών, είχε κατηγορηθεί ότι το 1966 είχε διαπράξει τη δολοφονία του αφεντικού του και τριών μελών της οικογένειάς του. Δύο χρόνια αργότερα καταδικάστηκε σε θάνατο.
Από την αρχή της διαδικασίας, ο δικαστής δήλωσε ότι «είναι αθώος».
Η υπόθεση του Χακαμάντα είναι σύμβολο για όσους υποστηρίζουν την κατάργηση της θανατικής ποινής στην Ιαπωνία.
Νωρίς σήμερα το πρωί, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Δικαστήριο της Σιζουόκα για να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν μια θέση στη δίκη, που είχε προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον.
Το ιστορικό της υπόθεσης
Ο Ιουάο Χακαμάντα, πρώην πυγμάχος και εργαζόμενος σε επιχείρηση παρασκευής μίσο, είχε αρχικά ομολογήσει την ενοχή του το 1966, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε, επικαλούμενος τις βίαιες ανακριτικές μεθόδους.
Το 1980 η καταδίκη του σε θάνατο επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιαπωνίας. Οι δικηγόροι του ισχυρίζονταν πως η αστυνομία πιθανότατα είχε κατασκευάσει στοιχεία για να στηρίξει την καταδίκη του.
Το 2014, το δικαστήριο είχε δεχτεί αμφιβολίες για την ενοχή του, μετά από γενετικά τεστ που έδειξαν ότι το DNA στα ματωμένα ρούχα δεν ταίριαζε με το δικό του. Είχε τότε αποφυλακιστεί.
Ωστόσο, η πορεία προς τη δικαστική αναθεώρηση υπήρξε μακρά και δύσκολη. Το 2018, το Δικαστήριο του Τόκιο αμφισβήτησε την αξιοπιστία των τεστ DNA, αλλά δεν τον έστειλε πίσω στη φυλακή.
Το 2020, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση που εμπόδιζε τη διεξαγωγή νέας δίκης. Στη νέα δίκη, οι εισαγγελείς ζήτησαν ξανά τη θανατική ποινή, επιμένοντας ότι ο Χακαμάντα ήταν ένοχος «πέραν πάσης εύλογης αμφιβολίας», ενώ οι δικηγόροι του ζητούσαν την αθώωσή του.
Σύμφωνα με τη Μανιίτσι, αυτή ήταν η πέμπτη φορά που εισαγγελείς ζητούσαν τη θανατική ποινή σε νέα δίκη πρώην καταδικασμένου σε θάνατο. Στις τέσσερις προηγούμενες περιπτώσεις, οι κατηγορούμενοι είχαν αθωωθεί.
Ο Χακαμάντα, σύμφωνα με τους δικούς του, αντιμετωπίζει σοβαρές ψυχολογικές συνέπειες από τα σχεδόν 50 χρόνια που πέρασε στα κελιά των μελλοθανάτων, συχνά σε απομόνωση, με κάθε μέρα να μπορεί να είναι η τελευταία του.
Στην Ιαπωνία, οι θανατοποινίτες συχνά ειδοποιούνται μόνο μερικές ώρες πριν από τον απαγχονισμό τους, που αποτελεί τη μοναδική μέθοδο εκτέλεσης στη χώρα.
Τον Δεκέμβριο του 2023, στις ιαπωνικές φυλακές υπήρχαν λίγο περισσότεροι από 100 καταδικασμένοι σε θάνατο.
Πηγή: dikastiko.gr