Οι εκτελέσεις στις ΗΠΑ φέτος έφτασαν τις 18, με πέντε από αυτές να πραγματοποιούνται μέσα στις τελευταίες ημέρες, σε λιγότερο από μία εβδομάδα.
Δύο θανατοποινίτες εκτελέστηκαν χθες Πέμπτη στις ΗΠΑ. Ο πρώτος στην Οκλαχόμα με θανατηφόρο ένεση, ενώ ο δεύτερος στην Αλαμπάμα πέθανε από ασφυξία λόγω εισπνοής αζώτου, μια μέθοδος που εφαρμόστηκε μόλις για δεύτερη φορά παγκοσμίως.
Με τις δύο αυτές εκτελέσεις, ο αριθμός των θανατοποινιτών που εκτελέστηκαν φέτος στη χώρα ανήλθε σε 18, πέντε από τις οποίες έγιναν τις τελευταίες ημέρες, σε διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας.
Ο Εμάνουελ Λίτλτζον, 52 ετών, εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση στην Οκλαχόμα μετά την καταδίκη του για τον φόνο του Κένεθ Μιρς κατά τη διάρκεια ληστείας σε μικρό σούπερ μάρκετ το 1992. Ο ίδιος αρνούνταν ότι οι πυροβολισμοί που σκότωσαν το θύμα προήλθαν από αυτόν.
«Αποδόθηκε δικαιοσύνη για τον φόνο του Κένι Μιρς», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Οκλαχόμα, Τζέντνερ Ντράμοντ, προσθέτοντας ότι η οικογένεια του θύματος «περίμενε 32 ατελείωτα χρόνια».
Ο Εμάνουελ Λίτλτζον και ο συνεργός του, Γκλεν Μπέθανι, αλληλοκατηγορούνταν για τον φόνο. Ενώ και οι δύο καταδικάστηκαν, στον Μπέθανι επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης, ενώ ο Λίτλτζον καταδικάστηκε σε θάνατο.
Τον Αύγουστο, η επιτροπή χάριτος της πολιτείας πρότεινε τη μετατροπή της ποινής, παρά την αντίθεση κάποιων μελών της οικογένειας του θύματος.
Μετά την εξάντληση των ένδικων μέσων, η μοίρα του Λίτλτζον ήταν στα χέρια του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη Κέβιν Στιτ, ο οποίος έχει απονείμει χάρη μόνο μία φορά κατά τη θητεία του.
«Κύριε κυβερνήτη, μη με σκοτώσετε χωρίς λόγο», ήταν η έκκληση του Λίτλτζον στην τελευταία συνέντευξή του, που μεταδόθηκε προχθές Τετάρτη από το NPR.
Στην Αλαμπάμα, ο Άλαν Μίλερ, καταδικασμένος για τον φόνο τριών συναδέλφων του το 1999, εκτελέστηκε με ασφυξία λόγω εισπνοής αζώτου στη φυλακή Άτμορ. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε στις 18:36, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Αλαμπάμα.
Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο στην ίδια πολιτεία τον Ιανουάριο, με τον Κένεθ Σμιθ. Ο ΟΗΕ καταδικάζει τη χρήση της, θεωρώντας τη μορφή «βασανιστηρίου».
Η κυβερνήτρια Κέι Άιβι είχε δηλώσει ότι δεν θα ασκούσε το δικαίωμά της να απονείμει χάρη στον Μίλερ.
Προηγούμενη απόπειρα εκτέλεσης του Μίλερ με θανατηφόρο ένεση τον Σεπτέμβριο του 2022 απέτυχε, καθώς δεν κατέστη δυνατό να γίνει η ενδοφλέβια έγχυση εντός του προβλεπόμενου χρόνου.
Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ. Σε έξι άλλες (Αριζόνα, Καλιφόρνια, Οχάιο, Όρεγκον, Πενσιλβάνια και Τενεσί), έχει τεθεί σε αναστολή με αποφάσεις των κυβερνητών τους.