Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας κατάφερε να εξαρθρώσει μια εγκληματική οργάνωση, της οποίας τα μέλη ίδρυαν ανύπαρκτες επιχειρήσεις και πραγματοποιούσαν εικονικές συναλλαγές και δαπάνες ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., από το 2019, τα μέλη της οργάνωσης είχαν επινοήσει πολύπλοκες διαδικασίες για να εξαπατούν το Δημόσιο, αποφεύγοντας την απόδοση ΦΠΑ μέσω διατραπεζικών μεταφορών χρημάτων για την εικονική εξόφληση συναλλαγών.
Μετά από πολυμηνιαία έρευνα, υπό την επίβλεψη του Ελληνικού Γραφείου Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων, οργανώθηκε την περασμένη Πέμπτη μια μεγάλη επιχείρηση, με τη συμμετοχή πολλών αστυνομικών υπηρεσιών. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθησαν 21 μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων τρία θεωρούνται ως οι ηγέτες της.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία σε βάρος του Δημοσίου, διασυνοριακή απάτη με ΦΠΑ, με απώλειες άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, και άλλες παραβάσεις, ενώ 41 ακόμα άτομα κατηγορούνται για τα ίδια αδικήματα.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι η οργάνωση λειτουργούσε με διακριτούς ρόλους, με στόχο τις εικονικές συναλλαγές και την παράνομη επιστροφή ΦΠΑ. Τα κύρια μέλη ήταν οργανωμένα σε δύο ομάδες που δρούσαν συντονισμένα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, λαμβάνοντας προφυλάξεις για να μην αποκαλυφθούν.
Συγκεκριμένα, τα μέλη ίδρυαν εικονικές επιχειρήσεις «βιτρίνες» σε Ελλάδα, Κύπρο και Σλοβακία, χρησιμοποιώντας άτομα χαμηλού κοινωνικού επιπέδου ως διαχειριστές, για να καλύψουν την ταυτότητα των πραγματικών υπευθύνων. Μία από τις ομάδες της οργάνωσης συνδέεται με τη σύσταση τουλάχιστον 430 τέτοιων εικονικών οντοτήτων.
Η οργάνωση εκμεταλλευόταν τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές για να πραγματοποιεί την απάτη «Carousel» και να αποφεύγει την απόδοση ΦΠΑ, εισπράττοντας παράνομες επιστροφές. Τα κέρδη από τις παράνομες δραστηριότητες διοχετεύονταν μέσω τραπεζικών λογαριασμών εικονικών επιχειρήσεων, ενώ οι δράστες χρησιμοποιούσαν τεχνολογίες όπως VPN και ανώνυμες κάρτες SIM για να κρύψουν τα ίχνη τους.
Επιπλέον, τα μέλη υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις ΦΠΑ και εκμεταλλεύτηκαν την επιστρεπτέα προκαταβολή, αποκομίζοντας παράνομο όφελος περίπου 770.000 ευρώ.
Η αστυνομία πραγματοποίησε 39 έρευνες σε σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα, κατασχέθηκαν διάφορα αντικείμενα, όπως μετρητά, πολυτελή αυτοκίνητα, ρολόγια, σφραγίδες εταιρειών, όπλα, ναρκωτικά και ψηφιακά δεδομένα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Ελληνικό Γραφείο Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή. Τέλος, η ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζει ότι οι πολίτες μπορούν να καταγγέλλουν οικονομικά εγκλήματα ανώνυμα ή επώνυμα μέσω τηλεφώνου ή της διαδικτυακής πύλης gov.gr.