Όταν η πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές, Σέιχ Χασίνα, αναχωρούσε για την Ινδία με στρατιωτικό ελικόπτερο, ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Γουάκερ-Ουζ-Σαμάν, ανακοίνωσε σε διάγγελμα ότι θα σχηματίσει προσωρινή κυβέρνηση σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της χώρας. Ο στρατηγός κάλεσε τον λαό να έχει πίστη στον στρατό, ο οποίος θα επαναφέρει την ειρήνη και την τάξη, και ζήτησε υποστήριξη από τους πολίτες για να σταματήσουν τη βία, τους φόνους, τις καταστροφές και τις διαδηλώσεις, μετά από μια μέρα σφοδρών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που κόστισε τη ζωή σε 91 ανθρώπους.
Σκηνές από την πρωτεύουσα Ντάκα δείχνουν χιλιάδες πολίτες να πανηγυρίζουν για την αποχώρηση της πρωθυπουργού από τη χώρα, ενώ άλλοι εισέβαλαν στην πρωθυπουργική κατοικία, λεηλατώντας και σχηματίζοντας το σήμα της νίκης. Κάποιοι αποχώρησαν παίρνοντας τηλεοράσεις, καρέκλες και τραπέζια από ένα από τα πιο καλά φυλασσόμενα κτίρια της χώρας.
Οι διαδηλωτές ανέβηκαν στο άγαλμα του ηγέτη της ανεξαρτησίας Σεΐχη Μουτζιμπούρ Ραχμάν, πατέρα της πρωθυπουργού Χασίνα, και κατέστρεψαν το κεφάλι του με τσεκούρι.
Οι φοιτητές είχαν καλέσει σε πορεία προς την Ντάκα, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας, για να πιέσουν την Χασίνα να παραιτηθεί, μετά την τέταρτη συνεχόμενη νίκη της στις εκλογές του Ιανουαρίου, τις οποίες μποϊκόταρε η αντιπολίτευση.
Η Σέιχ Χασίνα επιβιβάστηκε σε στρατιωτικό ελικόπτερο που την μετέφερε στην Ινδία. Το CNN-News18 ανέφερε ότι η πρώην πρωθυπουργός προσγειώθηκε στην πόλη Αγκαρτάλα της βορειοανατολικής Ινδίας.
Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν λόγω της οργής των φοιτητών για την υψηλή νεανική ανεργία, καθώς σχεδόν 32 εκατομμύρια νέοι είναι άνεργοι ή χωρίς εκπαίδευση σε έναν πληθυσμό 170 εκατομμυρίων.
Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν όταν το Ανώτατο Δικαστήριο επανέφερε το σύστημα ποσοστώσεων για προσλήψεις σε κρατικές θέσεις, ανατρέποντας απόφαση της Χασίνα από το 2018 να το καταργήσει. Η κυβέρνηση προσέφυγε στο δικαστήριο, το οποίο επρόκειτο να εξετάσει το θέμα στις 7 Αυγούστου.
Σύμφωνα με την απόφαση, το 30% των κρατικών θέσεων θα προορίζεται για μέλη οικογενειών μαχητών της ανεξαρτησίας του 1971 από το Πακιστάν. Αυτό το σύστημα θεσπίστηκε το 1972 και μέχρι το 2018, υπολογίζεται ότι το 56% των κρατικών θέσεων είχε κατανεμηθεί βάσει των ποσοστώσεων.
Η οικονομία του Μπαγκλαντές, που κάποτε ήταν από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κόσμο, έχει μείνει στάσιμη, με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται γύρω στο 10% και τα αποθέματα σε δολάρια να μειώνονται συνεχώς.