Οι ελληνικές αρχές ξεκίνησαν να μαζεύουν εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια που ξεβράστηκαν σε ένα δημοφιλές λιμάνι στο Βόλο, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι τα νεκρά ψάρια κάλυψαν την επιφάνεια του λιμανιού σαν ασημένιο χαλί και δημιούργησαν μια έντονη δυσοσμία, η οποία ανησύχησε τους κατοίκους και τις αρχές, που έσπευσαν να απομακρύνουν τα ψάρια πριν η μυρωδιά φτάσει στα κοντινά εστιατόρια και ξενοδοχεία.
Ο Στέλιος Λημνιός, μέλος του δημοτικού συμβουλίου, δήλωσε στο Reuters ότι το φαινόμενο είναι εκτεταμένο και ότι τα νεκρά ψάρια δεν βρίσκονται μόνο κατά μήκος της ακτής αλλά και στο κέντρο του Παγασητικού Κόλπου, μιας περιοχής γεμάτης εξοχικές κατοικίες.
Την Τετάρτη, τοποθετήθηκαν δίχτυα για να συλλέξουν τα ψάρια, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με φορτηγά. Ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, σημείωσε ότι η μυρωδιά ήταν ανυπόφορη και προειδοποίησε ότι τα σαπισμένα ψάρια θα μπορούσαν να προκαλέσουν περιβαλλοντική καταστροφή για τα υπόλοιπα είδη της περιοχής.
Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας συνέστησε την αποφυγή κολύμβησης σε συγκεκριμένες παραλίες του Δήμου Βόλου, όπως το Σουτραλί Αγριάς, τις Πλάκες, τον Άναυρο και άλλες, μέχρι να εξαφανιστεί η δυσοσμία και να απομακρυνθούν τα νεκρά ψάρια.
Ο Δήμος Βόλου, σε συνεργασία με τη Λιμενική Αρχή, κρατάει τους ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες παραλίες για να ενημερώνουν το κοινό για τις ισχύουσες συστάσεις αποφυγής κολύμβησης, ενώ παραμένουν σε υποστολή οι Γαλάζιες Σημαίες σε επτά από τις 11 ακτές, μέχρι να ελεγχθεί το φαινόμενο και να πληρούνται τα κριτήρια βράβευσης. Οι παραλίες Πλατανίδια, Καρνάγιο, Χρυσή Ακτή και Νέα Αγχίαλος διατηρούν τη Γαλάζια Σημαία, καθώς οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Η αντιδημαρχία Τουρισμού παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση και διαβεβαιώνει ότι οι Γαλάζιες Σημαίες θα επανέλθουν μόλις εξασφαλιστεί η ποιότητα των ακτών.